Prvi HD vinili u trgovinama do 2019., moći ćete ih vrtiti na klasičnim gramofonima

Vijest stiže nakon što je austrijski ‘start-up’ primio 4.8 milijuna dolara za razvijanje proizvoda. Prijava patenta podnešena je još 2016. godine gdje je detaljno pojašnjeno na koji bi se način mogle raditi nove ploče superiornog zvuka naspram standardnih vinila. Nove bi ploče trebale imati mogućnost dulje reprodukcije zvuka, veće glasnoće i oštrine zvuka.

  • 72
    Shares
Ploča od 12 inča na Linnovom gramofonu (izvor: Wikipedia)

Günter Loibl, osnivač i izvršni direktor  tvrtke Rebeat Innovation koji proizvod planira izbaciti na tržište, u intervjuu za Pitchfork rekao je kako je planirano da novi format vinila dođe u trgovine već naredne godine.

Kako ustvari HD vinil funkcionira? Prema onome što se navodi na službenim stranicama, proces  započinje digitalnim pretvaranjem zvuka u 3D konverziju. Jednom kada je zvuk optimiziran 3D topografska mapa kleše se na keramičku ploču. Kompanija navodi da mogu rezati 100kHz na vanjski rub diska  u usporedbi s 15kHz na tradicionalnim vinilima.

Istančanost ovog procesa znači da se zapisi mogu proizvesti preciznije, što rezultira minimalnim gubitkom audio informacija i kvalitete. No možda je i najbolja vijest ta da ćete HD vinile moći vrtiti na svojim trenutačnim gramofonima, odnosno neće biti potrebna nikakva “hardware” prilagodba novim pločama.

  • 72
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X