Nick Cave o Morrisseyju: ‘Protivite se njegovim stavovima, ali dopustite njegovoj glazbi da živi i dalje’

Cave smatra da je opasno ne dopustiti Morrisseyju da izrazi svoje mišljenje.

Nick Cave & The Bad Seeds na 13. INmusic Festivalu (Foto: Boris Podobnik)

Nick Cave poziva ljude da odvoje Morrisseyjeve političke stavove od njegove glazbe, tvrdeći da je bitno dopustiti pjevaču da kaže ono što misli.

Morrissey se u posljednje vrijeme našao pod čestim napadima zbog svojih političkih stavova. U posljednjem intervjuu koji je dao svom nećaku izjavio je da bi kontroverzni desničar Nigel Farage bio dobar premijer i da je predvodnica ekstremno desne stranke For Britain, Anne-Marie Waters, jedina političarka sposobna ujediniti britansku ljevicu i desnicu.

Cave kaže da se ne slaže sa Morrisseyjevim stavovima, ali ističe kako je opasno ne dopustiti mu da izrazi svoje stavove. Pozvao je fanove The Smithsa i Morrisseyja da ne odbacuju glazbu ovoga pjevača samo zato što se ne slažu s njegovim političkim pogledima.

U odgovoru na pismo obožavatelja objavljeno na svojoj stranici The Red Hand Flies, Cave piše: “Stavovi i ponašanje različite su stvari – Morrisseyjevo političko mišljenje postaje nebitno. Za kakve god besmislice se zalagao, ne možemo zanemariti činjenicu da je napisao golem i izvanredan katalog koji je obogatio živote mnogih njegovih
obožavatelja. To nije beznačajno. Stvorio je originalna i prepoznatljiva djela neporecive ljepote koja će nadživjeti njegove uvredljive političke saveze.”

Cave smatra da se Morrisseyju, unatoč tome što su mu stavovi neprihvatljivi, mora dopustiti da ih izrazi, makar zato da bi im se suprostavilo te da se otkrije u kojim sve oblicima se neprijatelj može pojaviti. U suprotnom se koncept slobode govora zamjenjuje predrasudama, što nas dovodi na opasan teren.

“Kao kantautor koji smatra kako pjesme imaju izrazitu iscjeliteljsku moć, tužan sam kada pomislim da su vjerojatno najboljeg autora tekstova svoje generacije – čovjeka koji je napisao “This Charming Man”, “Reel Around the Fountain” i “Last Night I Dreamed Somebody Loved Me” – na moralno smetlište odbacili oni koji smatraju da su te pjesme nagrđene njegovim trenutnim političkim stavom. Razumijem zašto ljudi tako reagiraju, ali time su oni sami na gubitku,” piše Cave.

“Možda mu je bolje dopustiti da misli što hoće i suprotstaviti mu se kadgod je to moguće, ali isto tako dopustiti i njegovoj glazbi da živi, imajući na umu da smo svi tek nesavršeni pojedinci skloni svojim ludostima. Trebali bismo zahvaljivati Bogu što među nama ima takvih koji stvaraju djela takve ljepote koja nadilazi nešto što većina nas može i zamisliti, pa makar neki od tih istih bili žrtve regresivnih i opasnih sustava vjerovanja.”

Billy Bragg je nedavno kritizirao Morrisseyja ustvrdivši da se ovaj trudi izdati sve što je sagradio sa The Smiths, dok je Paul Banks, pjevač Interpola koji ove godine nastupa na turneji s Morrisseyjem izjavio kako se u toj priči trudi ne razmišljati preduboko o stvarima koje nisu vezane za glazbu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X