Nick Cave o usponu ‘moralizma’: Možda u sadašnjoj formi, rock nije vrijedan spašavanja

‘Pogledajte svoju zbirku albuma i izbacite one umjetnike koji su vodili upitne živote i vidite koliko ih je ostalo’, izjavio je Nick Cave.

Nick Cave & The Bad Seeds na 13. INmusic Festivalu (Foto: Boris Podobnik)

Nick Cave je podijelio svoja razmišljanja o trenutnom stanju rock glazbe, raspravljajući o tome kako se taj žanr treba razvijati, ako moral mora biti u većem fokusu. Odgovarao je na pitanja fanove na svojoj web stranici Red Hand Files, gdje inače otvoreno odgovara na pitanja i pisma. Cave je tako dijelio svoja razmišljanja o pitanju “trenutnog trenda povezivanja nedostataka osobnog ponašanja umjetnika i umjetnosti koju stvaraju, te pomoću tih kriterija određivati jesu li navedeni radovi moralno uzurpirani i trebaju li zbog toga biti odbačeni ili ne?”

“Rock glazba je uspjela preskočiti mnoge prepreke svojom raznolikom i burnom poviješću i nekako uspjela preživjeti”, odgovorio je Cave. “U samoj je prirodi rock ‘n’ rolla mutirati i transformirati se – umrijeti kako bi se ponovno rodilo. To konstantno penjenje je ono što cijelu stvar gura naprijed. Kao glazbenici uvijek smo u opasnosti da postanemo zastarjeli i budemo zamijeni sljedećom generacijom, ili nekim novim velikim svjetskim idejama.”

Odatle je Cave ispitivao može li rock “preživjeti” novu “veliku ideju moralizma”.

Nastavio je: “Osjećam da je moderna rock glazba, kao što znamo, ionako već neko vrijeme bolesna. Rock je pogođen nekom vrstom umora, zbunjenosti i malodušnosti, i više nema izdržljivost da se bori u velikim bitkama koje je rock glazba oduvijek vodila. Čini mi se da je malo novog ili autentičnog, jer postaje sigurnije, nostalgičnije, opreznije i korporativno. Što se tiče rock glazbe, mislim da bi novi moralni fanatizam koji se spušta na našu kulturu zapravo mogao biti dobra stvar. Možda je upravo to ono što je potrebno u ovom trenutku. Čini se da suvremena rock glazba više nema hrabrosti boriti se s tim neprijateljima mašte, tim neprijateljima umjetnosti – i u ovom sadašnjem obliku možda rock glazba nije vrijedna spašavanja.”

Međutim, Cave je sugerirao da postoji jedna nada da bi trenutno stanje stvari moglo biti zdravo za rock glazbu – dodajući da “permafrost puritanizma može biti protuotrov za umor i nostalgiju koja ga obuzima”.

“Možda je potrebno bolno preračunavanje – veliko lomljenje kreativnosti koja se spušta i postavlja svoj samopravedni led kroz umjetnost – tako da s vremenom divlja, opasna i radikalna glazbena forma može probiti svoj put kroz taj led, otkriti zube, i rock ‘n’ roll se može vratiti na posao prijestupa.”, kazao je.

Cave tvrdi da upravo zato što se “mašta bavi zabranjenim”, veliko bogatstvo vodećih inovatora rocka je mnoge iod njih vodilo do moralno dvojbenog načina života. “Pogledajte svoju zbirku albuma i izbacite one umjetnike koji su vodili upitne živote i vidite koliko ih je ostalo”, sugerirao je. “Umjetnik je onaj koji nadilazi prihvaćene društvene norme i koji će vratiti ideje koje bacaju novo svjetlo na ono što znači biti živ. To je, u stvari, umjetnikova dužnost, a ponekad je to putovanje popraćeno određenim razvratnim ponašanjem, osobito u rock ‘n’ rollu.”

Kao zaključak je kazao: “Ponekad je ponašanje pojedinca potpuno zloćudno, i to sigurno mora biti izloženo za ono što jest – i moramo se osobno odlučiti hoćemo li ili nećemo pratiti njegov ili njen rad.”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X