Nick Cave & The Bad Seeds ‘B-Sides & Rarities (Part II)’ – viškovi i repovi

Daleko od toga da drugo izdanje “B Sides & Rarities” nema odličnih trenutaka, no njihov je broj, kao i umjetnički doseg, znatno manji nego na prvoj kompilaciji.

Nick Cave & The Bad Seeds “B-Sides & Rarities Part II”

Kad su Nick Cave & The Bad Seeds 2005. objavili prvu kolekciju nazvanu “B-Sides & Rarities”, na tri diska isporučili su gomilu studijskog materijala od gotovo šezdeset snimki koje su obožavatelji u vremenima prije interneta morali naporno tražiti i skupljati često ilegalnim kanalima s bezbroj puta presnimavanih kazeta, a pjesme koje su se našle u izboru nerijetko su bile kvalitetom superiornije od nekih koje su umjesto njih zavšile na albumima. Dovoljno je prisjetiti se samo “The Ballad of Robert Moore and Betty Coltrane” kao B-strane najuspješnijeg singla Caveove karijere “Where the Wild Roses Grow” ili čak sedam pjesama koje nisu završile na “The Boatman’s Call”, a mogle su predstavljati osnovi još jednog gotovo jednako sjajnog albuma.

U novije vrijeme B-strana je gotovo izgubila smisao. Singlovi se na digitalnim platformama uglavnom objavljuju samostalno, bez potrebe za dodatnom pjesmom koja bi ih pratila, no Cave i društvo (pri čemu se u posljednje vrijeme misli gotovo isključivo na njegovog glavnog suradnika Warrena Ellisa) skupili su dovoljno neobjavljenog materijala s albuma u periodu koji pokriva ploče od “Dig, Lazarus, Dig!!!” do posljednjeg izdanja potpisanog imenom benda, “Ghosteen” iz 2016., da bi ih okupili na još jednom kompilacijskom paketu koji nosi isto ime kao i ono spomenuto na samom početku. Problem je u tome što je broj doista vrijednih trenutaka na novom izdanju mnogo manji nego na izvornom.

Kompilacija započinje najstarijim pjesmama iz izbora, onima koje su u obliku B-strana pratile singlove s “Dig, Lazarus, Dig!!!”. “Hey Little Firing Squad” je izišla na singlu “Midnight Man”, a riječ je o relativno vedrom broju u stilu “Good Good Day” koja se našla na prethodnim “B-Sides & Rarities”. Tu su i ne pretjerano upečatljiva ali ipak ljupka ljubavna polubalada “Fleeting Love” (B-strana “More News from Nowhere”), te otkačena “Accidents Will Happen” koja nije obrada superiorne pjesme Elvisa Costella istog imena iz 1979., već prilično traljavo napisana pratiteljica naslovnog singla s albuma.

Slijede dvije obrade, “Free To Walk” koju je s Debbie Harry Cave snimio za projekt posvećen Jeffreyju Leeju Pierceu, pokojnom frontmenu američkog post-punk benda The Gun Club, te izvrsna “Avalanche” Leonarda Cohena koju su Nick i Warren isporučili za soundtrack gusarske serije “Black Sails”. “Vortex” je pak pjesma
nastala u vrijeme snimanja prvijenca projekta “Grinderman”, ali nije se potpuno uklapala u izričaj ostatka albuma, a nije bila niti po mjeri Bad Seedsa, pa joj je sudbina bila tek da se nađe na jednoj ovakvoj kompilaciji.

Ostatak izdanja čine uglavnom eksperimenti u kojima Cave čita poeziju preko Ellisovih zvučnih kulisa. “Needle Boy”, “Lightning Bolts” i “Animal X” manje su zanimljivi izvadci s albuma “Push the Sky Away”, a priložena je i doista divna verzija naslovne pjesme te ploče snimljena uživo na koncertu koji je dvojac odradio sa simfonijskim orkestrom iz Melbournea. Tu je i “Give Us a Kiss” koja je izvorno objavljena za promociju odličnog dokumentarnog filma Iaina Forsytha i Jane Pollard “20,000 Days on Earth” iz 2014. godine koji se bavio Caveovim životom i kreativnim procesom.

Prethodno su slušateljima manje poznati bili izvaci s albuma “Skeleton Tree” i “Ghosteen”. Iznimke su “Steve McQueen” koju smo mogli čuti u drugom dokumentarcu o Caveu iz prethodnog desetljeća, “One More Time With Feeling” Andrewa Dominika, te “Euthanasia” koja se pojavila na lanjskom koncertnom albumu “Idiot Prayer” koji je Nick snimio sam u vrhuncu koronakrize u praznoj dvorani Alexandra Palace u Londonu. Nažalost, ni jedna od ostalih pjesama ne zvuči na razini onih objavljenih na službenim izdanjima. Ima tu i instrumentala i nedovršenih ideja (“Sudden Song”), a ako ste mislili da na Caveovim koncertima u posljednje vrijeme nedostaje samo to da se svi uhvate za ruke i zapjevaju “Kumbaya”, čini se da je upravo s tom svrhom nastala završna “Earthlings”.

Daleko od toga da drugo izdanje “B Sides & Rarities” nema odličnih trenutaka, no njihov je broj, kao i umjetnički doseg, znatno manji nego na prvoj kompilaciji. Drugim riječima, većina ovih pjesama s razlogom se nije našla na albumima i slušajući ih zapravo žalimo za vremenima kad je u Caveov rad bio uključen ostatak benda predvođen Mickom Harveyjem i Blixom Bargeldom, jer suradnja s Ellisom je, realno gledajući, sad već dovedena do stadija stagnacije i laganog zamora, a njezini nusprodukti se ovako okupljeni pokazuju tek viškovima i repovima ploča, a ne eksplozivnim materijalom kakav je doista zavrijedio svoju kompilaciju.

Ocjena: 7/10

(Mute, 2021.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X