‘Nightavian’ – Ink se vratio

Analiza pjesmu-po-pjesmu albuma kojim se na scenu vratio jedan od osnivača Elementala.

Inkognito Popara DJ Bero Zmaj ‘Nightavian’

Glazba je igranje sa zrakom. Čista vibracija. Postoje neke sitne forumske debate oko toga koliko svjetlo utječe na zvuk, iako je znanost složna u odgovoru: nimalo. Zvuk nema pojma koliko je svjetla oko njega. Po noći, zvukovi su glasniji, putuju dalje, ali ne zato jer mrak pušta zvuku da juri. Pozadinska buka je smanjena; civilizacija većinom spava pa se stvara psihoakustični efekt u kojem nam vlakovi i susjedi koje preko dana ne primjećujemo odjednom postaju soundtrack noćnog života. Onda kada su zvučnici ugašeni, a slušalice spremljene u ladicu.

Isto tako, noću je manje dnevnih misli – ulazimo u drugu dimenziju postojanja, otvorenih očiju dok većina spava, osluškujući signale drugih budnih duša. Noćnih ptica perja okupanih mjesečinom.

Ako upalimo glazbu i pustimo je u noćni svijet, ona će biti glasnija ako je vani toplije. Zvučni val putuje brže kroz topli i sporije kroz hladni zrak. Tako kaže fizika. Ali isto tako kaže i to da je razlika toliko mala da je ljudsko uho ne može detektirati. “Psihoakustični efekt” ponovo ulazi kao kapetan igre svjetla i sjene. Noć donosi “posebne zvukove” – ali ne zbog fizike vanjskog svijeta, nego zbog psihologije našeg unutarnjeg univerzuma.

“Zatvori oči da se bolje vidimo, ne govori ništa verbalno da se bolje čujemo, osjetimo, jer svi smo povezani pletivom”, neki su od stihova “psihosoničnog rap” albuma NIGTHAVIAN, zbirke od 13 pjesama i skitova povezanih pletivom beatova DJ Bere Zmaja i idiosinkrazičnom lirikom INK-a, sada već pa veterana hrvatskog underground hip hopa.

NIGHAVIAN je biće koje živi noću, ali isključivo na internetu, šireći bijela krila s najvećeg nebodera kibernetičke džungle. Panika koju je uzrokovala pojava Napstera prije 20 godina, a zatim svi negativni trendovi i pad prodaje koji je uslijedio nakon uspona torrenta, bacili su glazbenu industriju u krizni mod djelovanja. Krizu je okončao nekadašnji najveći neprijatelj iste te industrije: digitalna glazba. Prošla, 2019. godina, nastavila je kontinuirani rast zarade globalne glazbene industrije, a profiti koji se broje u milijardama stvoreni su uvelike na kralježnici interneta, digitalnih servisa i aplikacija koje su prilagodile prodaju glazbe novoj generaciji. Fetišisti i dalje kupuju medije, zbog čega je čak i vinil doživio veliki retro revival, ali prosječan konzument želi pjesmu na mobitelu i želi je odmah. Kasete, ploče i CD-i odavno su samo materijalni, “hipsterski” dodatak pravom viralnom životu današnje glazbe. Posljednjih nekoliko godina više ne morate ni kupovati mp3 po mp3 – samo platite pretplatu na jedan od brojnih glazbenih servisa pa dobijete pristup nepreglednom moru zvukova, zapakiranih iza touchscreena nabijenog u džep. Kao u slučaju pop glazbe pedesetih i šezdesetih, kada su “singlice” vladale tržištem, streaming servisi nude pristup pojedinačnim pjesmama, kako korisnik ne bi morao trošiti novac na cijele albume. Doslovno sâm može izabrati što želi da mu bude “singl”. U tom kontekstu, NIGHTAVIAN funkcionira sjajno: kao konceptualni album udovoljava staroj LP formi s 13 pjesama posloženih po načelu “svetog broja” ljubavi; kao zbirka pjesama, može se slušati bilo kojim redoslijedom, onako kako u određenom trenutku slušatelj odluči “kliknuti” – ovisno o feelingu trenutka, ukratko. A NIGHTAVIAN razumije važnost trenutka. “Usredotoči se na sadašnji trenutak, sad brate, sad…”

NIGHTAVIAN se uvukao u nekoliko servisa, prije svega na Deezer, gdje ga možete poslušati u cijelosti. Deezer je tek jedna od mnogih glazbenih baza, koja stoji uz bok brendovima kao što su Apple Music, Amazon Music, YouTube i Spotify. Svi oni, konkurencija u udruženom djelovanju, zaslužni su za brojke koje kažu da je zarada od streaminga glazbe u 2019. došla do 50 posto ukupne zarade na stvaranju i prodaji glazbe. Južna Amerika bilježi ogroman rast, a Azija je postala drugo najveće tržište na svijetu. Glazba je istinski postala globalna.

NIGHTAVIAN je porukama čvrsto ukopan u hrvatskom jeziku, ali INK-ov glas i flow, koji funkcioniraju kao zaseban vokalni instrument, kao i briljantna hednoderska produkcija DJ Bere Zmaja, govore međunarodnim jezikom. NIGHTAVIAN “vidi kroz sve vas, kao rendgen”, ali po mraku je ionako važnije slušati, nego gledati. NIGHTAVIAN komunicira kao mala noćna muzika velikog srca i iznimne atmosfere, mjesto na kojem se susreću Targetove rime, duh Jedi Mind Tricks, giallo filmovi, roboti i kabalistički misticizam.

1. Intro

Instrumental – s vokalom. Zvuči paradoksalno, ali da: Inkov vokal stao je na stranu kako bi kroz ulazna vrata propustio semplove s porukama ljubavi, onako, za pozitivan početak.

2. Krivo

Izbjegni kriva skretanja kako bi izbjegao krivo srastanje – preko sporog gotičkog beata, stiže i uputa kako to učiniti: samoanalizom karaktera i ponašanja, ili u prijevodu: uvidi da si skrenuo i prestani brijat krivo. Kundera, Newton i zarazni refren, sve na jednom mjestu.

3. Sad

Spoznaja moći trenutka osnova je svake meditacije, a iako “Sad”, još jedna kotrljajuća komadina head-noddinga, ne zvuči kao tipični ambijentalni soundtrack meditacije, svakako jest himna slavlja iste, otpor “mindfucku” mentalnog života u mrtvoj prošlosti i nedefiniranoj, potencijalno nepostojećoj  budućnosti, proslava punjenja prezenta dobrom energijom. S odličnim scratchingom.

4. Pletivo

Ako ste izbjegli kriva skretanja i ulovili trenutak, idući korak je: shvatiti micelijsku prirodu ljudskog iskustva. Jedna od najbogatije “atmosferičnih” produkcija na albumu kroz slojeve zvučne zavjese vodi nas u svijet ljudske povezanosti i potrebe shvaćanja, “doživljavanja” drugih kroz šutnju i osjećaj. Stvar s posebnim feelingom, ukratko.

5. (Ne)zaboravljeni

Njujorška škola, skoro-pa-90’s hip hop uličnog štiha, a zapravo superherojski – u skladu s konceptom Nightaviana kao arhetipskog junaka – boj za spas ljudskih duša u ime ljubavi.

6. AEA (Skit 1)

Uvod u iduću pjesmu, zapravo audio komadić treće epizode druge sezone animiranog serijala “Rick and Morty”, nazvane “Auto Erotic Assimilation”.

7. AutoErotična Asimilacija

Rick i Morty nastavljaju “gostovati” s temom koju su načeli u skitu: primjenama, prilagodbama i kompleksnosti muško-ženskih odnosa. Anti-hit s rafalom riječi i “spiganim” beatom.

8. Samo Opušteno

“Samo opušteno”, pjesma stvorena da bude hit-singl, nije krik protiv akcije, nego reakcije – opuštenost kao vrlina, pretjerana reakcija na podražaje kao mana. Kotrljajući chill, okupan noireom. Trenutak u kojem album postaje pošteno “propušen”.

9. E.N.D.E.M

“Ideju sam pobrao od Remi, još ‘95”, kaže Ink, koji je iskoristio tumačenje kratice E.N.D.E.M.  – Efikasan Način Da Educiraš Mase – za priču o potrebi dijeljenja znanja i vrijednosti, tj. potrebu življenja života tako da se svima drugima bude uzor i primjer pravih vrijednosti. U širenju poruke pomaže iznimno infektivan i efektan beat.

10. Mojne

Trenutak u kojem se Nightavian opušta. Svladavši devet koraka iluminacije – prošavši kroz devet pjesama ovog albuma -superjunak odlazi na odmor, ali ostavlja “znamen na nebu”. Stari Ink odluči “zarepati za dušu” pa šalje pozdrave prijateljima iz škole, uz podlogu natopljenu u atmosferu filmskog soundtracka.

11. Leti ft. Target

Nakon odmora, kreće uzlet – vrhunski groove podloga je za gostovanje Targeta, jedan od najbolje odrepanih verseova u novijoj karijeri velikana Tram 11. Tko je svladao prvih deset kodiranih poruka u konceptu ovog albuma, dovoljno je “sređen” da može “superherojski” poletjeti pa i sam krenuti pomagati drugima.

12. Skit 2

Propovijed i gugutanje. “How long is eternity?”

13. Vječno

Pronašli ste sve ključeve albuma, iskoristili ponuđene alate upakirane u pjesme, spoznali sve što ste mogli spoznati – došlo je vrijeme na vječnost. Uzdizanje od ljudskog bića do pozicije anđela je dovršeno, sve je usklađeno s univerzalnim počelima, a okovi sužanjstva i mračne strane su popucali. Ako nisu… krenete od početka pa u krug – na repeat, pokušavajući dokučiti i zaključiti ezoterični street festival albuma “Nightavian”.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

NIGHTAVIAN available on Napster NOW!!! #NIGHTAVIAN

Objavu dijeli POPARA (@inkognitopopara)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X