Nirvana je dobila parnicu oko naslovnice albuma ‘Nevermind’

Eldenove pravne opcije sada su gotovo iscrpljene jer ne može ponovno pokrenuti slučaj.

Nirvana “Nevermind”

Američki sudac odbacio je tužbu Spencera Eldena protiv Nirvane zbog legendarne naslovnice albuma iz 1991. godine na kojoj je prikazan gol kao beba. Elden (31), rekao je da njegovo pojavljivanje na omotu “Neverminda” predstavlja seksualno zlostavljanje djece, ali sudac je rekao da je prekasno za tvrdnju da je bio iskorištavan. Eldenove pravne opcije sada su gotovo iscrpljene jer ne može ponovno pokrenuti slučaj, iako je njegov pravni tim rekao američkim medijima da će se žaliti na presudu.

Predmet tužbe bila je slavna fotografija Eldena na kojoj je prikazan kako gol pliva u bazenu prema novčanici dolara probušenoj udicom. Tvrdio je da nije mogao pristati na korištenje slike i tražio 150.000 dolara odštete. Među optuženima bio je fotograf Kirk Weddl, kao i bivši članovi Nirvane Dave Grohl i Krist Novoselic te Courtney Love, udovica pokojnog pjevača Kurta Cobaina.

Elden je podnio slučaj 2021., tvrdeći da još uvijek ima pravo žaliti se na desetljećima staru sliku jer mu je nastavila stvarati nevolje i stajati ga zarade u odrasloj dobi. Tužba je odbačena, a zatim ponovno podignuta u siječnju. Sudac u Los Angelesu presudio je u petak da je g. Elden podnio svoj slučaj znatno nakon 10-godišnjeg roka zastare. Pozdravljajući presudu, odvjetnik obrane rekao je da je slučaj “bez osnova”.

Obrana je tvrdila da je g. Elden uživao biti “Nirvanina beba”, napominjući da je ponovno glumio fotografiju u kasnijoj dobi. Roditeljima gospodina Eldena plaćeno je 200 dolara za fotografiju 1991. godine. Svjetska prodaja albuma “Nevermind” premašila je 30 milijuna, što ga čini jednim od najprodavanijih albuma svih vremena.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X