Nizozemske zvijezde mijenjaju mišljenje nakon pobune protiv restrikcija

Reperica Famke Louise jedna je od onih koji žale nakon što su se političari i javnost okrenuli protiv njih.

Famke Louise

Skupina mladih nizozemskih zvijezda koja je pokrenula debatu na nacionalnoj razini nakon pokretanja kampanje na društvenim mrežama s hashtagom #ikdoenietmeermee (ili u prijevodu, “više ne sudjelujem”), počela je povlačiti svoje riječi nakon što su postali metom osporavanja vlade i javnosti.

Ključna osoba pokreta, reperica i manekenka Famke Louise (21) svojem milijunu pratitelja poručila je da ne misli više slijediti brojne restrikcije skrojene za usporavanje širenja virusa. “Samo zajedničkim snagama možemo uspostaviti kontrolu nad vladom,” rekla je. “Ja više ne sudjelujem. Oslobodite narod.”

Louise je prije toga bila dijelom vladine kampanje za promociju poštivanja pravila vezanih za koronavirus, a u “pobuni” su joj se, između ostalih, pridružili hip-hop zvijezda Bizzey (35) te pjevači Tim Douwsma (32) i Thomas Berge (30).

No ubrzo su neki iz grupe počeli mijenjati mišljenje nakon što su ih političari i televizijske ličnosti stale optuživati za ugrožavanje života. Louise je tako ostala bez ugovora za nastup na velikom glazbenom događanju prije nego je preispitala stavove i požalila što se uplela u priču. “Shvaćam ozbiljnost iznošenja nepotvrđenih tvrdnji,” rekla je. “Želim se ispričati svima koje sam povrijedila ili zbunila.”

U pozadini cijele priče je kritika nizozemske vlade čiji je šef Mark Rutte optužen za nedostatak “iskrenosti i transparentnosti” o korisnosti nošenja maski i socijalne distance od metar i pol. No, u posljednja tri tjedna došlo je opet do zabrinjavajućeg porasta broja oboljelih, što je dovelo do novih ograničenja s nastojanjem da se virus uspori. Ovaj tjedan tamo je u jednom danu bilo više dvije tisuće oboljelih.

Kampanja #ikdoenietmeermee nije uspjela privući širu podršku javnosti, već je dospjela pod paljbu sa svih mogućih strana. Podršku za stvaranje njihovih videoporuka dala im je skupina “Virus Truth” koja promovira teoriju da su rizici zaraze pretjerani. Danas zvijezde poručuju da ne žele imati posla s tim pokretom zavjere koji predvodi učitelj plesa Willem Engel.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X