Njujorški senatori predstavljaju novi zakon kojim bi se ograničila upotreba rap tekstova kao dokaza u kaznenim suđenjima

Svrha ovog zakona je postaviti novu visoku letvicu koja primorava tužitelje da pokažu ‘jasne i uvjerljive dokaze’ da je rap pjesma, video ili drugi ‘kreativni izraz’ optuženika ‘doslovan, a ne figurativan ili izmišljen’.

Drakeo The Ruler – reper koji odslužio zatvorsku kaznu jer su tekstovi njegovih pjesma na sudu uzeti kao dokaz za ubojstvo s predumišljajem (Foto: Wikipedia)

Par senatora države New York trebao bi ovog tjedna predstaviti novi zakon koji će tužiteljima otežati korištenje rap tekstova kao dokaz u kaznenim suđenjima. Prema Rolling Stoneu, Brad Hoylman (D-Manhattan) i Jamaal Bailey (D-The Bronx) predlažu zakon pod nazivom “Rap Music On Trial”.

Brad Hoylman je rekao je da je ova praksa “zastrašujuća za umjetnički izričaj” i “otkriva pristranost u nekim slučajevima koja ocrnjuje određene oblike izražavanja, poput rap glazbe”, dodajući da “postoji komponenta socijalne pravde koja odgovara trenutku”. On također tvrdi da nitko ne misli da je Johnny Cash zapravo “ubio čovjeka u Renu samo da bi ga gledao kako umire”, kao što je prikazano u stihovima “Folsom Prison Blues”, ili da je David Byrne pravi “psihoubojica”, ali da su reperi u više navrata na sudovima osjetili na svojoj koži kako su njihovi tekstovi korišteni protiv njih samih u kaznenim predmetima.

Bailey je dodao: “Postoji očigledan dvostruki standard koji se često događa kada su u pitanju crni umjetnici. Postoji tekst Jay-Z-ja koji mi uvijek govori: “Scarface film mi je učinio više nego reper Scarface”. To naglašava poantu da ne vidimo da se slična sudska praksa događa kad su filmovi u pitanju. Dakle ne vidimo da se to događa s drugim oblicima kreativnog izražavanja. Ali vidimo da se to događa s hip-hopom.”

Jedan od najnovijih primjera rap tekstova koji su korišteni u kaznenom suđenju kako bi se optuženi označio kao kriv bilo je kada je Drakeo The Ruler bio optužen za ubojstvo 2016. godine. Reper iz LA-a oslobođen je optužbi, ali je ured državnog tužioca ponovno podigao optužnicu zbog istog incidenta, što znači da je Drakeo ostao u zatvoru, na kraju je prihvatio sporazum o priznanju krivnje po nižim optužbama i bio pušten s odsluženim vremenom – nakon tri godine u pritvoru.

Tužitelji su se od početka složili da Drakeo (pravo ime Darrell Caldwell) nije odgovoran, ali su upotrijebili stihove iz njegove pjesme “Flex Freestyle” iz 2016. (“I’m ridin’ around town with a tommy gun and a Jag/ And you can disregard the yelling, RJ tied up in the back“) kako bi uvjerili porotnike da je prisustvovao zabavi samo kako bi ciljao na drugog repera.

Drakeov odvjetnik, John Hamasaki, tvrdio je da ga tužiteljstvo “u suštini stavlja na suđenje za moguću doživotnu kaznu na temelju teorije da su njegovi rap tekstovi pokazali njegovu namjeru da ubije tipa. Ali netko drugi potpuno nepovezan je ubijen. Ali možda su bili tamo u isto vrijeme. Bila je to stvarno, jako slaba teorija.”

Za Rolling Stone je rekao: “Nikada nisam vidio da se rap tekstovi koriste na tako zamršen i izobličen način kako bi se pokušalo implicirati krivnju protiv nekoga za koga su imali malo ili nimalo dokaza da je počinio zločin. Država je pokušavala osuditi nevinog čovjeka na tako nečuven način, na temelju stvarno spekulativnih dokaza. Cijelo vrijeme sam razmišljao: ‘Zašto je ovaj slučaj uopće na sudu?'”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X