Vandaliziran mural Tusti iz KUD Idijota u Staroj Pazovi

Mural koji je naslikan 2019. godine u znak sjećanja na Branka Črnca Tustu osvanuo je danas ružno oskrnavljen između ostalog i nacionalističkom ikonografijom u Staroj Pazovi u Srbiji.

Vandalizirani Tustin mural (Izvor: N1)

Osim Tustinog portreta i imena benda KUD Idijoti, na muralu je ispisan i datum 11. 04. 1991., tj. dan kada je održan prvi koncert ovog benda u Staroj Pazovi. Ujedno je to bio posljednji koncert KUD Idijota u Srbiji pred rat i raspad Jugoslavije.

Priču o Tustinom prolazu i muralu pokrenuo je lokalni obožavatelj benda KUD Idijoti, Miodrag Rakić Miga, poznatiji kao Bata Raka koji je s društvom skupio 200-300 eura i platio slikara iz Beograda da načini mural koji je ‘izdržao’ svega dvije godine, a danas je vandaliziran.

U razgovoru za IN Mediu, Nenad Marjanović Dr. Fric, basist KUD Idijota i autor biografske knjige o bendu komentirao je ovaj vandalski čin: „Tužno se ojsećam, pogotovo što se radi o čovjeku koji nikada nikome nije napravio ništa loše. KUD Idijoti s Tustom kao frontmenom bili su antiratni bend, svaku su žrtvu suludog rata isplakali, sve su smatrali svojim narodom, zato je tako bolno vidjeti ovako nešto. ‘Ali nije sve još gotovo, nije dovoljno sve propalo, gdje li sam to sada ja, koja li je godina…’ Pjevali smo to i ‘Glupost je neuništiva’. Na žalost bili smo u pravu“. Ako su Tusta i Mladić stavljeni u isti koš onda je neko promašio i obruč i tablu. Tusta nije s nikim ratovao, a suze koje se prolivene zbog njega nisu nikome napravile nikakvu štetu. Ja stvarno nemam pojma tko je to napravio, ali znam da Tusta to nije zaslužio.“

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X