Nobelova nagrada za književnost mogla bi biti odgođena i 2019, stoji u priopćenju Švedske akademije

Nobelova nagrada za književnost neće biti dodijeljena ni u 2019. godini, osim ako se ne obnovi povjerenje u Akademiju, objavio je izvršni direktor Nobelove zaklade Lars Heikensten na službenim stranicama Akademije.

Horace Engdahl pri Švedskoj akademiji objavljuje ime laureata Nobelove nagrade za književnost 2008. godine (izvor: Wikipedia)

Priopćenje stiže tek nekoliko tjedana nakon što je dodjela za 2018. opozvana zbog optužbi za seksualno napastovanje, financijske nesavjesnosti i opetovanih propusta.

Podsjetimo, 4. svibnja Švedska akademija – koja odlučuje o laureatu Nobelove nagrade za književnost – priopćila je kako 2018. godine neće donijeti prestižnu literarnu nagradu, nakon što su podignute optužbe za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje protiv francuskog fotografa Jeana-Claudea Arnaulta, supruga Katarine Frostenson, jedne od članica Akademije. Sveukupan način na koji je Akademija tretirala skandal doveo je do slijeda ostavki koje su Akademiju ostavila tek sa 10 članova – s tim da ih je potrebno 12 da bi se izabrao dobitnik Nobelove nagrade za književnost.

„Kako bi si uzeli nešto vremena da povratimo povjerenje javnosti“, iz Akademije su inicijalno priopćili da će 2019. objaviti dva laureata. Sada, Heikensten je jasan oko toga da Akademija treba razviti otvoreniji pristup. Način na koji članovi Akademije odlučuju o pobjedniku dugo je bila strogo čuvana tajna, s tim da je valjalo proći čak 50 godina od svake partikularne odluke da otvori arhiva.

“Akademija mora biti u stanju izvijestiti o konkretnim mjerama kojima će riješiti unutarnje probleme pa čak se za pomoć obratiti i strukturama van Akademije”, rekao je Heikensten. “Među ostalim, moramo ponovno procijeniti poštivanje pravila o povjerljivosti i sukobu interesa”.

“Akademija je kultivirala zatvorenu kulturu tijekom dugog vremenskog razdoblja. I to moramo revidirati..Vjerujem da će na kraju nešto dobro izići iz čitave ove situacije, čak i ako to, naravno, nije bio prvi dojam svih ovih tjedana”, stoji u priopćenju.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X