Nobelovu nagradu za književnost 2023. osvojio Norvežanin Jon Fosse

‘Za inovativne drame i prozu koja daje glas neizrecivom’.

Jon Fosse (Tom A. Kolstad / Det Norske Samlaget / Wikipedia)

Nobelova nagrada za književnost dodijeljena je 64-godišnjem norveškom piscu Jonu Fosseu “za njegove inovativne drame i prozu koja daje glas neizrecivom”. Njegova djela uključuju seriju romana “Septology”, “Alice at the Fire”, “Melancholy” i “A Shining”.

“Njegov golemi opus, koji obuhvaća različite žanrove, uključuje oko 40 drama i mnoštvo romana, zbirki poezije, eseja, knjiga za djecu i prijevoda”, rekao je Anders Olsson, predsjednik Nobelovog odbora za književnost. “Fosse spaja ukorijenjenost u jeziku i prirodi svog norveškog porijekla s umjetničkim tehnikama na tragu modernizma.”

Jacques Testard, Fosseov izdavač fikcije, rekao je čuvši vijest: “On je izniman pisac, koji je uspio pronaći potpuno jedinstven način pisanja fikcije. Kao što je njegova urednica iz Norveške Cecilie Seiness rekla nedavno u intervjuu: ako otvorite bilo koji knjigu od Jona i pročitate par redaka, znate da to nije mogao napisati nitko drugi.”

“Njegova fikcija je čarobna, mistična i ukorijenjena u krajoliku zapadnih fjordova gdje je odrastao”, dodao je Testard. “Vrlo je važno upamtiti da on piše na nynorsku ili novom norveškom, jeziku manjine u Norveškoj, što je sam po sebi politički čin. On je također izniman dramatičar i pjesnik. Ima nevjerojatan um, a aovo se nije moglo dogoditi dražoj osobi.”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X