‘Tuškanac u gostima’ donosi najgledanije filmove na druga gradska platna

Tijekom obnove zgrade, kino Tuškanac svoje će programe provoditi pod nazivom „Tuškanac u gostima“, a već od subote, 7. listopada, u Centru za kulturu i informacije Maksimir počinje s ciklusom najgledanijih filmova u Tuškancu.

Kino Tuškanac (foto: Kino Tuškanac)

Vođeno senzibilitetom svojih gledatelja, kino Tuškanac će u okviru „Filmova koje volite“, prvog ciklusa izvan svoje zgrade, tijekom listopada i studenog oživjeti dobro zapamćene klasike najznačajnijih svjetskih filmaša poput Bergmana, Kieślowskog, Lyncha, Wendersa, Woodyja Allena, Vatroslava Mimice i drugih.

Budući da od danas do kraja obnove Kino privremeno zatvara svoja vrata za posjetitelje, Hrvatski filmski savez, koji upravlja Kinom Tuškanac već gotovo dva desetljeća, skrbeći o kontinuitetu svoje misije širenja filmske kulture i odanosti gledateljima, nastojat će dobrim filmskim pričama ovog kina posjetiti većinu zagrebačkih kvartova.

U prostoru Centra za kulturu i informacije Maksimir već ove subote (7.10.) bit će prikazana poetična egzistencijalna drama Krzysztofa Kieślowskog Tri boje: Plavo (1993) koja je, uz druga dva dijela etički potkovane trilogije, autora vinula do statusa jednog od najznačajnijih europskih redatelja. Sljedeće subote (14. 10.) na rasporedu je Wendersovo onirično i osobno djelo Nebo nad Berlinom (1987) koje je netipičnom ljubavnom pričom doprinijelo redateljevu statusu intelektualne ikone moderne europske kinematografije. Po mnogima najeksperimentalnije i najzahtjevnije Bergmanovo djelo Persona (1966) prikazat će se u nedjelju (15.10.) imponirajući dojmljivom ugođajnošću te primjereno produhovljenim glumačkim interpretacijama Bibi Andersson i Liv Ullmann.

‘Persona’ (foto: Kino Tuškanac)

U dvorani Kina Forum na rasporedu je 10. listopada Lynchova psihološka noirovska drama plemenite infantilnosti i dijaboličnosti Plavi baršun (1986) u kojoj se redatelj odvažio baviti motivom sadomazohizma, dok će humorna drama Woodyja Allena Manhattan (1979), koja nudi dojmljiv prikaz kriza identiteta i seksualnih neuroza suvremenih Njujorčana, biti prikazana dvije večeri kasnije (12.10.).

U najavi je programa „Tuškanac u gostima“ i retrospektiva filmova Vatroslava Mimice, kao i brojni drugi filmski naslovi. O filmovima, ciklusima, kao i kinima domaćinima, gledatelji će biti obaviješteni putem mrežnih stranica i društvenih mreža Kina.

Godinama njegujući dominantno kinotečni i art program, velikim dijelom usmjeren na ostvarenja priznatih autora koja više nije moguće vidjeti na velikom platnu, a kojima se filmski entuzijasti rado vraćaju, Kino Tuškanac i u izmijenjenim okolnostima nastavlja djelovati u istom stilu.

Tako će u predstojećem razdoblju Kino Tuškanac svoju priznatu estetiku dovesti u kvartove svoje publike, a na tuškanačkom će se brežuljku, nakon obnove i modernizacije infrastrukture, neometano nastaviti očuvanje tradicije mjesta gdje počinje dobra filmska priča.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X