‘Nomadland’ odnio i BAFTA-u, McDormand i Hopkins najbolji glumci

‘Nomadland’ je slavio i u kategorijama najboljeg filma te najbolje filmske fotografije.

Anthony Hopkins u “The Father”

Po prvi put u povijesti podijeljena u dvije večeri, sinoć je dovršena dodjela nagrade Britanske filmske akademije BAFTA, posljednja u nizu nagrada pred samu dodjelu Oscara koja će se održati sljedeće nedjelje. Prvu večer obilježile su pobjede filma “Ma Rainey’s Black Bottom” u kategorijama kostimografije i šminke, a druga večer je prošla u znaku glavnog favorita za Oscar, drame “Nomadland”.

Redateljica ovog filma Chloé Zhao dan nakon što je osvojila nagradu redateljskog ceha (DGA) odnijela je i BAFTA-u za najbolju režiju u kategoriji u kojoj je u konkurenciji bilo čak četiri žene, uključujući i Jasmilu Žbanić iz Bosne i Hercegovine. “Nomadland” je slavio i u kategorijama najboljeg filma te najbolje filmske fotografije, a glumica Frances McDormand nagrađena je i za najbolju glavnu žensku ulogu. Ovo dodatno komplicira tu utrku za Oscar, budući da su sve nomininirane glumice (osim Vanesse Kirby) dosad odnijele po jednu od velikih nagrada: Andra Day nagrađena je Zlatnim globusom, Carey Mulligan je uzela Crtics’ Choice, Viola Davis nagradu glumačkog udruženja, a McDormand sada BAFTA-u.

Sinoćna dodjela prekinula je i dosad neokaljani niz Chadwicka Bosemana uručivši nagradu za najboljeg glavnog glumca svoje gore listu, veteranu Anthonyju Hopkinsu za ulogu u francusko-britanskoj koprodukciji “The Father” koja je nagrađena i BAFTA-om za najbolji adaptirani scenarij. Za izvorni scenarij nagrađen “Promising Young Woman” koji je odnio i nagradu za najbolji britanski film. Daniel Kaluuya još jednom je nagrađen za najboljeg sporednog glumca, dok je u konkurenciji za sporednu glumicu ponovno slavila Yuh-Jung Youn (“Minari”) čiji status favorita potvrđuje već druga nagrada u nizu.

Nakon što je osvojio i nagradu Udruženja producenata, Netflixov dirljivi dokumentarac “My Octopus Teacher” slavio je i sinoć, preuzevši čelnu poziciju u oskarovskoj trci. Za najbolji film na stranom jeziku BAFTA-u je odnio “Another Round”, dok je “Sound Of Metal” odnio nagrade za montažu i zvuk.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X