Nova eskalacija oko glazbenih prava – prestaje emitiranje spotova u Noćnom glazbenom programu HTV-a

Prenosimo u cijelosti dopis Unisona – Hrvatskog glazbenog saveza o razlozima prestanka emitiranja glazbenih spotova u Noćnom glazbenom programu HTV-a.

Noćni glazbeni program se prikazivao na 2. programu HRT-a od 2011. godine (Izvor: HRT)

“Na našu adresu je 01. rujna 2021. stigao dopis odvjetničkog društva Korper i partneri, koje zastupa neke članove Hrvatske diskografske udruge (HDU), poimence društva Croatia Records d.d., MENART d.o.o., DANCING BEAR d.o.o., AQUARIUS – RECORDS d.o.o., DALLAS d.o.o., HIT RECORDS d.o.o. i SCARDONA GLAZBENA PRODUKCIJA d.o.o., u kojem je jasno naznačeno kako od 01. rujna Unison više nije ovlašten isporučivati HTV-u spotove za emitiranje na 2. programu, odnosno u sklopu Noćnog glazbenog programa, bez obrazloženja i navođenja motiva za takav neočekivan potez.

O tome je istog dana navedeni odvjetnički ured obavijestio i pravnu službu kao i ravnateljstvo HRT-a, navodeći kako su te diskografske kuće „isključivi nositelji producentskih prava“ te kako Unison – Hrvatski glazbeni savez više nije ovlašten za isporučivanje video spotova i njihovo emitiranje u sklopu NGP-a. Tako se već 2. rujna, u četvrtak, nisu emitirali glazbeni spotovi u sklopu NGP na 2. programu HTV-a, kako je već uobičajeno proteklih punih 10 godina. Nažalost, u ovom trenutku ne znamo i ne možemo reći kad će i hoće li NGP ponovno krenuti s emitiranjem u dosadašnjem obliku.

Do ovog je poteza navedenih diskografskih kuća došlo bez prethodne najave i bez ikakvog objašnjenja Unisonu: ostaje nepoznanica koji su razlozi direktnog sabotiranja i zakidanja glazbenih kreativaca – autora i izvođača ovom odlukom. Ona će za posljedicu imati nanošenje ozbiljne financijske i druge posredne štete za mnoge glazbenike u ionako teškim vremenima.

Od prvog trenutka isporuke Noćnog glazbenog programa HTV-u, još u prosincu 2011. godine tadašnji Institut hrvatske glazbe čiji je pravni sljednik današnji Unison – Hrvatski glazbeni savez, izrazito vodi računa o ravnomjernoj zastupljenosti svih diskografskih kuća, kao i glazbenih žanrova te glazbenika – skladatelja i izvođača u NGP-u, s najboljom voljom dajući prostor svima u zadanom vremenskom okviru. Pri tome se posebno pazi da u programu budu zastupljene i male, nezavisne diskografske kuće, ne dozvoljavajući dominaciju ili utjecaj bilo koje diskografske kuće, članice Hrvatske diskografske udruge, neovisno o njezinoj veličini.

Unison – Hrvatski glazbeni savez, osnovan je od udruga autora i izvođača. Primarni mu je cilj zaštita interesa njihovih članova, a ne diskografskih kuća – kako kroz zastupanje i potporu glazbenika, autora i izvođača (kroz udruge HDS, HGU, HUIG, HUOKU), tako kroz izravnu kolektivnu zaštitu njihovih autorskih i srodnih prava (HDS ZAMP za skladatelje, HUZIP za izvođače), te promociju projekata hrvatske glazbe, kao što su Porin, Cesarica, Zagrebački festival, Rock&OFF, natjecanje Papandopulo i u konačnici Noćni glazbeni program, kojeg je na HRTu inicirao upravo IHG tj današnji Unison.

Imajući to u vidu, želimo da znate da Upravni odbor Unisona te u njega uključene udruge aktivno traže rješenje za novonastalu situaciju koja ide na štetu svih uključenih strana, a posebno Vas, glazbenika koji ste uložili sredstva i trud u stvaranje novih spotova i pjesama. Duboko vjerujemo da nejasni osobni interesi i hirovi pojedinaca ne smiju nadići interese cijele zajednice glazbenih kreativaca – autora i izvođača, te da ćemo zajedničkom reakcijom uskoro nastaviti s emitiranjem Vaših spotova u Noćnom glazbenom programu 2. programa HTV-a. U tome ćemo trebati i Vašu potporu – zato ćemo Vas sljedećeg tjedna detaljnije izvijestiti o svim poduzetim koracima i planovima, te prijedlozima o načinu na koji i Vi osobno možete reagirati na ovu situaciju bez presedana u dosadašnjim odnosima unutar glazbene zajednice Hrvatske.

Hrvatsko društvo skladatelja, udruga osnivačica Unisona – Hrvatskog glazbenog saveza”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X