Nova knjiga J.K. Rowling govori o ženi koju progone zbog transfobije

U intervjuu s Grahamom Nortonom, Rowling je ustvrdila da je nije temeljila na vlastitom iskustvu.

JK Rowling i Graham Norton (foto: YouTube)

J.K. Rowling je napisala novu knjigu o ženi koju progone zbog transfobije. Najava knjige dolazi nakon prethodnih komentara autorice Harryja Pottera u kojima je ismijavala članak s izrazom “ljudi koji imaju menstruaciju” u naslovu i objavila esej od 3000 riječi pod naslovom “JK Rowling piše o svojim razlozima za izjašnjavanje o Pitanja spola i roda”, rezultirala je značajnom reakcijom trans zajednice i šire. Među onima koji su kritizirali Rowling bile su zvijezde Harryja Pottera Rupert Grint, Daniel Radcliffe i Emma Watson. “Trans žene su žene”, napisao je Grint. “Trans muškarci su muškarci.”

Nova knjiga Rowlingove, objavljena pod njezinim pseudonimom Robert Galbraith, nosi naslov “The Ink Black Heart”. Dio je njezine krimi triler serije o Cormoranu Strikeu, a prati lik koji je javno propao nakon izjava koje su smatrane transfobičnima.

Prema Rolling Stoneu, sinopsis knjige je sljedeći: “Rowling predstavlja čitateljima Edie Ledwell, kreatoricu popularnog crtića na YouTubeu protiv koje se internetski trolovi i fanovi okreću nakon što je crtić kritiziran kao rasistički i transfobni zbog epizode o hermafroditnom crvu. Kreatorica je zatrpana fotografijama svog doma oblijepljenim na internetu, izložena prijetnjama smrću i silovanjem zbog svog mišljenja, a na kraju je pronađena izbodena na smrt na groblju. Knjiga jasno cilja na “borce za socijalnu pravdu” i sugerira da je Ledwell bila žrtva majstorski isplanirane, politički potaknute kampanje mržnje protiv nje.”

Unatoč jasnim usporedbama s vlastitim nedavnim iskustvom, Rowling je u novom intervjuu rekla Grahamu Nortonu da je većina knjige napisana prije tih događaja i da je slučajnost što je tako blisko povezana s njezinim iskustvom. “Trebala bih razjasniti nakon nekih stvari koje su se dogodile prošle godine da knjiga ne prikazuje [to]”, rekla je Nortonu u njegovoj emisiji Virgin Radio UK. “Napisala sam knjigu prije nego što su mi se dogodile neke stvari na internetu. Rekla sam svom mužu: ‘Mislim da će svi ovo shvatiti kao odgovor na ono što mi se dogodilo’, ali to uistinu nije bilo tako. Prvi nacrt knjige bio je gotov u trenutku kada su se određene stvari dogodile.”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X