Nova statistika dokazuje da Europljani više gledaju TV od Amerikanaca

Serija ‘Damin gambit’ igrala je ključnu ulogu u porastu konzumacije televizijskog programa na Starom kontinentu.

‘Damin gambit’ (Netflix)

Sudeći po novoj Glance (Global Audience & Content Evolution) prezentaciji na MipTV-u, Europa i Južna Amerika prestigle su Sjevernu Ameriku u konzumaciji televizijskog programa.

“Globalno, vidite da potrošnja TV-a ostaje vrlo stabilna od 1982. godine. Razlika dolazi iz različitih regija”, rekao je potpredsjednik Glancea, Frédéric Vaulpré i dodao: “Ono što je zapanjujuće je vidjeti da je sada regija broj jedan u konzumaciji TV programa Europa, a slijedi je Južna Amerika.”

Prosječna dnevna globalna potrošnja TV-a prošle je godine iznosila dva sata i 54 minute, prema istraživanju Glancea, koje bilježi šestominutni porast u prosjeku za 2019. godinu.

Europa je bila regija s najvećim porastom, s prosječno 15 minuta dnevno, dok je Sjeverna Amerika prošle godine zabilježila pad od osam minuta dnevne TV konzumacije. SAD su, međutim, u travnju 2020. zabilježile gledanost od 10 posto, što se podudara s najranijim provođenjem pandemijskih mjera socijalnog distanciranja u cijeloj zemlji.

“Damin gambit” igrao je ključnu ulogu u porastu TV konzumacije u Europi. Šahovska drama u kojoj glumi Anya-Taylor Joy bila je najgledanija Netflixova serija u Q4 na četiri najveća tržišta kontinenta (Velika Britanija, Španjolska, Njemačka i Italija).

Ostale top TV serije koje su bile među najgledanijima su: “The Crown”, “How To Get Away With Murder” i “Emily In Paris”.

Prema Avril Blondelot, direktorici uvida tvrtke Glance, spomenute su serije na mnogim tržištima prošle bolje od lokalnih produkcija. Iako su najbolje lokalne premijere na 32 najveća globalna teritorija u prosjeku pale za oko 18 posto, ocjene premijera najviše gledanih serija na gotovo istim teritorijima porasle su za 97 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Ističući da su političke drame, policijske serije i eskapističke drame bile tri TV žanra koji su najbolje kotirali 2020. godine, Blondelot je rekla da je “The Masked Singer”, američka reality natjecateljska pjevačka serija donijela neočekivani uspjeh na tzv. neoznačenom žanrovskom teritoriju, jer je u pet od dvanaest zemalja imala najbolje otvaranje.

U međuvremenu, zastupljenost LGBTQ-a na TV-u opala je po prvi put u pet godina, prema godišnjem izvješću LGBTQ-ove zagovaračke organizacije GLAAD.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X