Novi singl Eikonoisea donosi igru dinamičkih svojstava duduka i bubnja

Naziv trećeg po redu, upravo lansiranog singla ‘Armeniaca’ kojim Eikonoise najavljuje novi album, preuzet je od latinskog naziva za marelicu, budući da je okosnica skladbe građena na duduku, dvodijelnom drvenom tradicijskom puhačkom instrumentu starom preko 1500 godina, rađenom upravo od drveta marelice, a čije podrijetlo dolazi iz Armenije.

Bojan Miljančić – Eikonoise (Foto: promo)

“Kompozicija je strukturirana slojevito, bazira se na početnim loopovima, prvo modeliranjem zvuka algoritmima FM sintetizatora, zatim bubnja,te duduka. Za taj instrument specifičan je tradicionalan način sviranja melodijeu duetu, na duduku te niske pratnje drona na drugom. U ovom slučaju pratnja je taj početni loop omogućen tehnologijom reprodukcije i tehnikom live sempliranja”, izjavio je za Ravno do dna Bojan Miljančić, autor kompozicije.

Podsjetimo, Eikonoise je naziv multimedijalnog, konceptualnog i muzičkog projekta, koji djeluje unutar vizualnih i u sklopu suvremenih umjetničkih i multimedijskih praksi, a kojeg je 2014. godine osnovao Bojan Miljančić, multimedijalni umjetnik, glazbeni producent i akademski slikar.

Što se tiče singla“Armeniaca” tu se radi o igri i suodnosu dinamičkih svojstava dva različita svijeta, prirodnog drevnog i akustičkog: duduka sa svojim imanentnim zvukom u komunikaciji s bubnjem, te s druge strane elektronskog zvuka, preciznije glazbenog sintetizatora koji omogućava onu osnovnu glazbenu kreativnost i širinu, a to je kreiranje vlastitog zvuka.

“Eikonoise u toj uzajamnoj igri, samom kreativnom procesu, koji podrazumijeva i određene produkcijske vještine, opet ima jedan jedini cilj,sačuvati ‘prirodnost’ i ‘gustoću’ jedne i druge strane, a da se obje prožimaju i nadopunjuju”, obrazložio je Miljančić.

Uz Bojana Miljančić (Eikonoise) koji je komponirao, aranžirao, snimio i miksao kompoziciju, te odsvirao duduk, na singlu sudjeluje i Marinko Marciuš, na bubnjevima.

Prvi singl kojim Eikonoise najavljuje novi album,”Hommage to Josip Biffel”, lansiran je u kolovozu 2019. godine. Kako naziv govori, Miljančić je skladbu posvetio svom profesoru s Likovne akademije Josipu Biffelu, kojeg, prema Miljančićevom sudu, gotovo savršeno opisuje Jagor Bučan:„Upravo je kao učitelj crtanja, odnosno slikanja, Biffel bio neponovljivim uzorom. Temeljitošću i širinom svojega znanja, ljudskom pronicljivošću i dubinom svojeg razumijevanja slikarstva on je uspijevao biti ujedno začinjateljem i posrednikom, vodičem i suputnikom.“

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X