Novo istraživanje pokazuje da slušanje albuma može poboljšati vaše duševno blagostanje

Nova studija objavljena na dan Svjetskog dana mentalnog zdravlja (10. listopada) ističe vezu između slušanja albuma i pozitivnog mentalnog stanja.

Poanta je u slušanju albuma, a ne singlova na preskok (Foto: Wikipedia)

Novo istraživanje otkrilo je da slušanje glazbe može potaknuti mentalno blagostanje, a oni koji su sudjelovali u anketi se slažu da je slušanje njihovih omiljenih albuma izvor ugode.

Studiju u Velikoj Britaniji provela je Entertainment Retailers Association, a podaci se temelje na istraživanju na ukupno 2019 odrasle osobe koje je provelo istraživanje Fly Research u kolovozu ove godine.

Na pitanje je li im slušanje albuma pomoglo da se opuste, 82,9% se složilo, dok je 76,4% odgovorilo pozitivno na pitanje je li im slušanje albuma učinilo da im je bolje ako se osjećaju slabo.

Na pitanje je li slušanje njihovih omiljenih albuma izvor utjehe, 74,3% odgovorilo je pozitivno, dok je 64,7% odgovorilo da su slušali svoju najdražu glazbu ako im treba dizanje u njihovom raspoloženju.

Autorica i akademik dr. Julia Jones kaže: „Znali smo o znanstvenim dokazima o pozitivnim utjecajima glazbe na mozak i tijelo već desetljećima. Također znamo da je ‘uzimanje vremena za sebe’ iz naših užurbanih rasporeda ključno za održavanje duševne dobrobiti. Dakle, glazbeni album nudi savršen recept za isporuku koktela neurokemijskih i fizioloških blagodati, istovremeno osiguravajući da uživamo u svojevrsnom produženom odmoru. To je iskustvo s ugrađenim štopericom, tako da nema potrebe za gledanjem na sat. Jednostavno se možemo odmarati i uživati ​​u efektu glazbe. ”

Jones dodaje: “Album je posebno učinkovita intervencija noću kad se približavamo spavanju. Spavanje je identificirano kao apsolutno kritični faktor dobrobiti i slušanje opuštajućeg albuma sporijeg tempa može nam pomoći u ulasku u stanje mirovanja i povećati vjerojatnost solidnih osam sati odmora i oporavka. Samo iz tog razloga, svi bismo trebali isključiti televizor i svaku večer slušati album prije spavanja.”

Generalni direktor ERA Kim Bayley kaže: “Ono što je upečatljivo u ovom istraživanju jest da je to moćan podsjetnik da i slušanje albuma može imati i psihološku korist. Mi obično slušamo glazbu isključivo kao zabavu, ali u vrijeme kada postoje stvarne zabrinutosti zbog razine stresa i mentalnog zdravlja, ovo istraživanje pokazuje da se britanski obožavatelji glazbe učinkovito samo-liječe svojim omiljenim albumima.”

Zaključak je da se glazbeni obožavatelji mogu baviti onim što im umjetnik govori. Kao što sugerira anketa, to može pružiti osjećaj empatije i emocionalne povezanosti koji mogu potaknuti promišljenost i dobrobit.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X