Novo ruho ‘Profesora Jakova’ u izvedbi Leta 3, Alena Vitasovića i Harmonije disonance

Usporedno s objavom dvostrukog vinilnog izdanja „Jedine“, Let 3 predstavlja i novu obradu jedne od uspješnica s albuma. “Profesor Jakov” jedna je od njihovih legendarnih pjesama, neizostavna na koncertnim set listama, a u 2023. novo ruho podarili su joj Alen Vitasović i ženski zbor Harmonija disonance. Svima koji prate rad jedinstvenih Riječana poznata je informacija…

“Profesor Jakov”

Usporedno s objavom dvostrukog vinilnog izdanja „Jedine“, Let 3 predstavlja i novu obradu jedne od uspješnica s albuma. “Profesor Jakov” jedna je od njihovih legendarnih pjesama, neizostavna na koncertnim set listama, a u 2023. novo ruho podarili su joj Alen Vitasović i ženski zbor Harmonija disonance.

Svima koji prate rad jedinstvenih Riječana poznata je informacija da Letovci pripremaju album obrada svojih pjesama, a neke od njih već smo imali prilike čuti, kako uživo, na izdanjima neizostavnog zagrebačkog festivala AntiValentinovo, tako i u radijskom eteru.

Podsjetimo, prva obrada plasirana u javnost bili su “Izgubljeni” u kojima su ugostili omiljene Splićane TBF i mariachi bend El combo, a nakon nje doletio je “Golub Vaso” pojačan osebujnim Vucom. Slijedila je moćna verzija “Sam u vodi” koju je s Prljom izvela jedna od diva naše glazbene scene – Tereza Kesovija, i o kojoj je književnik Miljenko Jergović napisao: „Bog je tu pjesmu pustio na svijet, samo da bi je jednom otpjevala Tereza Kesovija“. S „Jedine“ je obrađena i “Drama”, prema riječima mnogih, proročanska pjesma, čiju je novu verziju svojim prepoznatljivim vokalom otpjevala Alka Vuica.

“Profesor Jakov”, antologijska pjesma hrvatskog rocka, 2001. osvojila je nagradu Crni mačak za pjesmu godine, a Let 3 proglašen Izvođačem godine. Originalni video spot režirao je Radislav Jovanov Gonzo, čiji su kadrovi iskorišteni i u novom, službenom YouTube visualizeru pjesme kojeg potpisuje Arsen Pavešić, dugogodišnji DJ, producent i glazbeni promotor, također i autor remixa “Mama ŠČ!” (Element 33 Nona dub). Fun fact kojeg vjerojatno znaju tek rijetki je taj da su neki kadrovi službenog spota snimljeni u stanu, točnije kupaonici, njihovog riječkog kolege i prijatelja – Nene Belana koji je i jedan od snimatelja „Jedine“.

Iako je riječ o obradama odabranih pjesama iz nemalog opusa Leta 3, njihov novi album iŠČekivan je godinama pa je vijest o njegovom konačnom pojavljivanju odjeknula poput Gričkog topa u podne. Priprema fizičkog izdanja albuma “ŠČ!” u zadnjoj je fazi realizacije, a promocija će biti upriličena na spektaklu kojeg će Let 3 s gostima svekolikom pučanstvu prirediti 02.09. na zagrebačkoj open air pozornici – Šalati.

“Profesor Jakov” jedna je od svevremenskih pjesama Leta 3, originalno objavljena na njihovom šestom studijskom albumu „Jedina“ kojeg mnogi smatraju njihovim najboljim diskografskim ostvarenjem.

U ono vrijeme, točnije dvijetisućite godine, album je izazivao mnogobrojne kontroverze, ponajviše zbog činjenice da je javnosti plasiran koncept kompletnog snimljenog albuma koji „ne postoji“ diskografski. Dvadeset i tri godine kasnije, „Jedina“ je reizdana, i to kao dvostruko vinilno izdanje budući da su sabrane sve pjesme koje su 2000. natisnute na tri verzije CD-a (omoti su im bili gotovo identični no ne u potpunosti jednaki, a na svakoj od te tri verzije nalazio se dio istih te nekoliko različitih snimaka) pa je tako sada na dvije ploče raspoređeno njih dvadeset i jedna.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X