Novu pjesmu ‘Iskra’ Damir Urban opisuje riječima: Simbol našeg zaloga za budućnost

Urban & 4 izašli su s novom pjesmom i pratećim video spotom.

Urban & 4 – Iskra

“S obzirom da je “Iskra” nastala doma, uz akustičnu gitaru, odlučili smo da je najbolje pokušati zadržati taj topao, kućni duh te glazbenu priču benda samo, naprosto, nasloniti na njezine temelje. Za mene je Iskra, u nekom prenesenom smislu, simbol našeg zaloga za budućnost“, opisao je Damir Urban.

“Iskra” je snimljena gotovo posve uživo, u studiju G.I.S, pokraj Rijeke, snimao ju je Matej Zec, dok je za vizual zaslužan Tomislav Torjanac.

Režiju spota potpisuju Damir Urban i Milica Czerny Urban, dok Milica potpisuje i fotografiju te montažu, a priča iza video spot „Iskra“ nosi i neke zanimljive poveznice i simbolike.

“Želeći napraviti spot koji će što bolje pratiti pjesmu, ali koji ju istovremeno neće opteretiti, razmišljali smo o mnogim opcijama i došli do zaključka da bi, zbog same teme i na neki vrlo općenit način, smisla teksta, bilo idealno da djeca preuzmu glavu ulogu. Istog trenutka smo se sjetili Jane Sienne i Mile Amelie Mikić. Nije ta ideja došla bez neke smislene veze – naime, prije 23 godine, u prvom spotu Damirove solo karijere, onome za pjesmu Astronaut, a i na samom početku svoje karijere, nastupila je Ljupka Gojić Mikić. Kako smo i tijekom svih godina i dalje u kontaktu, odlučili smo je zamoliti, a naravno i ostatak njezine obitelji, da pita djevojčice bi li željele biti u našem spotu. Tako se, na jedan poseban način, zatvorio krug, ali i nastavila priča – točno tamo gdje treba, na djeci, na onima koji jesu budućnost,” rekla je Milica Czerny Urban.

Dok je melodija „Iskre“ poput slike oslikane trenucima, sam tekst, otpjevana je poezija, a tako je opisuje i Urbanov prijatelj, Rade Šerbedžija, filmski i kazališni glumac, pjesnik i glazbenik: “Moj prijatelj Urban pjeva poeziju. Svoju poeziju. Savršen ritam riječi, misli i pojmova, kojima opisuje život, stapa se sa nekom gotovo nebeskom muzikom, koja dolazi iz njegove žestoke utrobe, iz njegove sveljudske boli, iz njegova čudovitog bivstva.”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X