The Mountain Goats ‘In League with Dragons’ – junaci i zmajevi

“In League With Dragons” može poslužiti kao odlična početna točka svima onima koji su dosad nepravedno zapostavljali ovaj projekt, jer ima rijetku kvalitetu koja mu dopušta da se svidi već na prvo slušanje, a da sa svakim sljedećim otkrije još ponešto svojih čari.

The Mountain Goats ‘In League with Dragons’

John Darnielle, talentirani indie folk kantautor i jedina konstanta projekta The Mountain Goats neumorno objavljuje glazbu pod tim imenom već dvadeset i pet godina. U tom razdoblju oglasio se s čak sedamnaest studijskih dugosvirajućih izdanja te nevjerojatnih 28 EP-ja. Raspon tema njegovih ploča toliko je širok da obuhvaća sve od Biblije do biografija kečera, a kvaliteta uradaka mu varira od prosječnih do briljantnih. Dobra je vijest da mu najnoviji uradak “In League with Dragons” naginje potonjem dijelu spektra.

Da je Darnielle trenutno u nadahnutoj fazi karijere dao je naslutiti prošlogodišnjim EP-jima “Lagniappe Session” i pogotovo “Hex of Infinite Binding” na kojemu je prezentirao četiri pjesme turobnije atmosfere kakvu, reimo, donosi i na “An Antidote for Strychnine”, jednoj od najboljih pjesama s nove ploče. Ali to ipak nije prevladavajuće ozračje na dvanest brojeva koji čine ovaj album začet autorovom idejom da snimi mjuzikl nadahnut kultnom role-playing igrom Dungeons & Dragons. Riječ je o, ukupno gledajući, vedrijim pjesmama zaraznih refrena u kojima i nostalgičnog prizvuka koji kombinira folk i pop iz vremena kada im je autor bio mlađi, o čemu pjeva i u najavnom singlu aluma, “Younger”.

Tragovi početne ideje o fantasy mjuziklu nalaze se posvuda po ploči, ponajviše naravno u naslovnoj pjesmi te “Clemency for the Wizard King”, ali Darnielle je na koncu stvorio album pun posveta različitim junacima iz svoje mladosti, pa ćemo tako čuti pjesme o Ozzieju Osbourneu (“Passiac 1975”), igraču bejzbola “Docu” Goodenu i country odmetniku Waylonu Jenningsu. Naći će se tu i priče iz manje magičnog životinjskog svijeta, one iz života oposuma ili pasa treniranih za pronalaženje leševa, prije nego se stvar okonča pop himnom “Sicilian Crest” koja nosi određenu dozu grandioznosti glazbe nastale pred četrdesetak godina, ali odrađene na jedan decentno lo-fi način od samih početaka svojstven izričaju The Mountain Goatsa.

“In League With Dragons” može poslužiti kao odlična početna točka svima onima koji su dosad nepravedno zapostavljali ovaj projekt, jer ima rijetku kvalitetu koja mu dopušta da se svidi već na prvo slušanje, a da sa svakim sljedećim otkrije još ponešto svojih čari. Neke od ovih pripjeva bit će vam teško izbaciti iz glave i dugo nakon slušanja jer se uvlače u uho, u podsvjest i pod kožu. Darnielle već dugo nije stvorio kolekciju ovako dopadljivih pjesama i zbog toga mu valja skinuti kapu. Ili, u ovom slučaju prije, čarobnjakov šešir.

Ocjena: 9/10

(Merge Records, 2019.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X