‘Obećana zemlja’ – oružje za novu kategoriju Porina

U četvrtak pred stotinjak okupljenih ljubitelja žestokog zvuka, u zagrebačkom Hard Placeu predstavljena je prva hrvatska hard&heavy kompilacija ‘Obećana zemlja’.

Obećana zemlja

Gordana Penavu – Pištu kao najvećeg krivca za izlazak ove kompilacije pitali smo kako to da prva hrvatska Hard and Heavy kompilacija kasni gotovo 30 godina za prvim kopilacijskim  izdanjem tog glazbenog žanra u Velikoj Britaniji.

„Možda, da se ovo dogodilo prije petnaestak godina u vrijme Metal Manije, to bi bio pravi posao, jer je tad bila svojevrsna ekspanzija hard and heavy gupa. Sad bi možda promovirali šesto izdanje tako da sigurno kasnimo“, izjavio je Pišta uz konstataciju da nikad nije kasno, te da ga veseli da većina bendova koji su se našli na ovoj kompilaciji u ovoj godini izdaju albume, što potvrđuje da hard and heavi scena postoji unatoč tome da baš i nije zastupljena u medijima.

Nadalje saznali smo i da postoji inicijativa da hard and heavy dobije svoju kategoriju u Porinu, jer kako Pišta navodi, ako postoje kategorije za etno, blues i jazz, da nema razloga da hard and heavy nema svoju kategoriju tim više što scena postoji i aktivna je što potvrđuje i ova kompilacija na koju je uvršeno 16 izvođača. Na naše pitanje da li se sprema neka nova Metal Mania Pišta je odgovorio da danas u vrijeme interneta sumnja da se to može dogoditi jer su stvari puno dostupnije i brže od vremena kad je televizije bila ta koja je donosila novosti. Za kraj Pišta je kazao da se veseli kad danas vidi klice od 12-13 godina u majcama Iron Maiden i Metallice koji otkrivaju heavy metal glazbu.

Na pozornici u Šubićevoj 55 devedesetak minuta žestoke svirke upriličili su New Level, Off Duty, Ivan Mihaljević, Anesthesia i Hard Time.

Od svih izvođača najviše su nam se dojmili  mladi gotovo golobradi New Level koji su svojom tutnjavom započeli koncert, te povratnici i doajeni hrvatske teškometalne scene Anesthesia, od čijeg smo basiste i vokala Tomislava Vučetića – Vučka saznali da je band ponovo ima planova, ali da uz obveze koje imaju teško da se mogu skupiti i za redovne probe, a kamo za neki intenzivniji stvaralački rad.

Anesthesia na predstavljanu kompilacije Obećana zemlja (Foto: RDD)

„U nešto manje od godinu dana uspjeli smo snimiti novu stvar za koju imamo i spot, pa ako nastavimo tim tempom album će nam biti spreman za dvanaest godina“, našalio se Vučko. Nadovezao se da je današnjim klincima jednako teško kao i njima kad su započinjali jer iako scena postoji i ima jako dobrih bendova teško je doći do njih.

„Tu je naravno internet, MySpace i YouTube na kojem je sve dostupno i trebalo bi pomoći ali i dalje postoji neki otpor klasičnih prema tom glazbenom pravcu što se i nama dogodilo, naime poslali smo video spot za našu novu stvar „Soulsucker“ na MTV Adriu i dobili smo odgovor da je politika njihove kuće da ne prate taj glazbeni žanr. Sudeći prema nastupu i uvježbanosti teško je povjerovati da Anesthesia ne planira nešto ozbiljnije.

Hoće li „Obećana zemlja“ utjecati na mišljene struke u tijelu Porina vidjet će se iduće godine tijekom dodjela Hrvatske diskografske nagrade. Ako se to dogodi vjerojatno će neki metalac, preuzimajući bijeli Propadalov kipić na pozornici, kroz suze zahvaljivati struci, majci, sestri i Pišti.

Saznajte više: Izlazi prva hrvatska hard & heavy kompilacija

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X