‘Obećanje’ – genocid i rat na IMDb-u

U našim kinima od sutra se trebao početi prikazivati film ‘Obećanje’ Terryja Georgea s Oscarom Isaacom, Charlotte Le Bon i Christianom Baleom u glavnim ulogama, a koji govori o tzv. armenskom genocidu iz 1915. u kojem su Turci za vrijeme Prvog svjetskog rata ubili milijun i pol Armenaca, a službene vlasti ni danas ne priznaju da se taj zločin dogodio. Doslovno u zadnji čas datum prikaivanja pomaknut je mjesec dana unaprijed, ali kritika je već napisana, pa zašto čekati?

“Obećanje”

Prošle jeseni u trenutku kada film “Obećanje” Terryja Georgea nije bio još ni blizu široke distibucije, čak štoviše prikazan je na svega tri projekcije, na glavnoj filmskoj internetskoj stranici IMDb imao je već gotovo 90,000 ocjena. Od toga 63,6 % bile su najniže ocjene od jedne zvjezdice. Gotovo sve ostale bile su one najviše, od deset zvjezdica. Naravno, gotovo nitko od ovih glasača Georgeov film nije vidio, već je riječ o kampanji koju su pokrenuli Turci s namjerom da oblate film koji govori o njihovoj mračnoj prošlosti iz posljednjih dana Otomanskog carstva kada je izvršeno etničko čišćenje Armenaca, čiji su potomci uzvratili udarac s visokim ocjenama za film. Ako je cilj ove turske ofenzive bio potopiti film, mora se priznati da im je djelomično uspjelo, budući da je film zaradio mnogo manje nego što je koštao, no producenti tvrde kako zarada nije bila glavna motivacija filma, koliko širenje istine. U svakom slučaju, veća zarada bi upućivala na bolje širenje istine. No, cijeli budžet filma od 90 milijuna dolara iskeširao je biznismen armenskih korijena Kirk Kerkorian, a njemu očito nije smetalo što je film zaradio svega osam milijuna.

Scenarist i redatelj Terry George možda je najpoznatiji kao autor scenarija velikog dramskog hita “U ime oca” iz 1993. s Danielom Day-Lewisom u glavnoj ulozi, a napisao je i drugi važan film o Ircima o zatvorima “Some Mother’s Son” tri godine kasnije, koji je govorio o štrajku glađu Bobbyja Sandsa i njegovih suboraca. “Obećanje” nije njegov prvi film o genocidu, hvaljen je i cijenjen njegov za tri Oscara nominirani “Hotel Rwanda” o mukama Tutsija s Hutuima. Kao i svi navedeni filmovi, i “Obećanje” se može pohvaliti jakom glumačkom postavom, ali Georgeu kao da nedostaje onaj emotivni angažman na koji smo s njim inače navikli.

Priča filma je vrlo jednostavna, ona prati mladog Armenca Mikaela (Oscar Isaac) koji se prije samog početka Prvog svjetskog rata zaručuje za djevojku kako bi s mirazom otišao u Konstantinopol studirati medicinu. Tamo se zaljubljuje u sunarodnjakinju Annu (Charlotte Le Bon), koja je u vezi s američkim reporterom Chrisom Myersom (Christian Bale). Ovaj ljubavni trokut odvija se istovremeno s prvim napadima na Armence, koji na kraju dovode do masovnog egzodusa i pokolja ovog naroda u kojom stradaju i mnogi najbliži naših junaka.

Oscar Isaac vrlo brzo dokazao kao jedan od najtalentiranijih glumaca generacije i svakako će biti sve veći svakim novim dobro odabranim filmom. I ovdje, u ne pretjerano sjajno napisanoj ulozi on svojom nijansiranom glumom liku donosi potrebnu emocionalnu dubinu, što je centralno za održavanje interesa u ovakvom rubno angažirajućem filmu. Christian Bale je standardno vrlo dobar, a i Charlotte Le Bon je na visini zadatka. Njima se pridružuje i cijela niska slavnih imena u cammeo ulogama, pa ćemo tako susresti Jeana Renoa u ulozi francuskoga admirala, Toma Hollandera kao bivšeg klauna u zatvoreničkom kampu i nedavno uhićenog 77-ogodišnjeg Jamesa Cromwella kao američkog ambasadora. U nešto većoj ulozi kakve su mu već svojstvene, onoj armeskoga poglavice koji vodi skupinu prognaika-partizana u spas, pojavljuje se i naš Rade Šerbedžija. No, sve njihove izvedbe odaju dojam da su trebale biti u nekom većem i bolje izvedenom filmu. Nešto kao Orson Welles, Yul Brynner i Franco Nero u “Neretvi”, samo sofisticiranije.

Prije prvog prikazivanja u Americi, rat na IMDb-u rezultirao je s ocjenom od 5.5 zvjezdica. Vodstvo stranice nakon toga izbrisalo je sve ekstremne ocjene i publika koja je pogledala film dala je svoju presudu s sasvim realnom ocjenom od 5.9 zvjezdica. Na kraju, oni koji film nisu pogledali nisu došli do mnogo drugačije presude od onih koji jesu. Govori li to dovoljno po pitanju treba li ovaj film gledati ili ne?

Ocjena: 6/10

(Survival Pictures, 2016.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X