Objavljen je novi singl i video spot za pjesmu ‘Siromahi i lazari’ s novog albuma Ivana Grobenskog

Nakon prvog singla ‘Črna megla’ objavljenog u rujnu, Ivan Grobenski objavljuje i naslovni singl istoimenog albuma’Siromahi i lazari’. Izlazak albuma najavljen je za kraj listopada.

Ivan Grobenski ‘Siromahi i Lazari’

Ivan Grobenski je “Črnom meglom” prizvao “mističnu podravsku atmosferu” na hrvatsku glazbenu scenu te njome stvorio zvukovni i tekstualni okvir za cijeli nadolazeći album, dok pjesmom “Siromahi i lazari” opisuje borbu čovjeka protiv sebe samog koji pada i uvijek opet ustaje iako se ništa nikada neće promijeniti.

Grobenski o tome progovara na sljedeći način: “Pjesma “Siromahi i lazari” govori o vječitom mijenjanju uloga, o kolu sreće koje se nemilosrdno vrti. To je zapravo jedna vrsta igre skrivača po onom Gundulićevom ključu ”tko je gori, eto je doli, a tko doli gori ustaje.” Siromahi i lazari u vječitoj su jukstapoziciji, ali uvijek nesvjesni jedni drugih. Riječ ”lazar” u kajkavskom vrlo je zanimljiva. Osim očito biblijske konotacije Lazara koji se nakon smrti vraća u život, a koja je opisana stihovima ”je’n se vruši, je’n se zdigne”, lazar kajkavcima znači i nešto pogrdno, označavajući bijednika, nesposobnjakovića, neznalicu pa čak i bolesnog čovjeka ili prosjaka. Tu je ta igra siromaha i lazara, u razmjenjivanju uloga od kojih ne mogu pobjeći koliko god puta padali i ponovno se uzdizali.”

Autor teksta i glazbe je Ivan Grobenski. Na pjesmi gostuje i trombonist Hrvoje Štefanić.

Videospot je snimio Dinko Šimac. a miks i matering radio je Marin Hraščanec (Intek Music).

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X