Objavljen je novi singl i video spot za pjesmu ‘Siromahi i lazari’ s novog albuma Ivana Grobenskog

Nakon prvog singla ‘Črna megla’ objavljenog u rujnu, Ivan Grobenski objavljuje i naslovni singl istoimenog albuma’Siromahi i lazari’. Izlazak albuma najavljen je za kraj listopada.

Ivan Grobenski ‘Siromahi i Lazari’

Ivan Grobenski je “Črnom meglom” prizvao “mističnu podravsku atmosferu” na hrvatsku glazbenu scenu te njome stvorio zvukovni i tekstualni okvir za cijeli nadolazeći album, dok pjesmom “Siromahi i lazari” opisuje borbu čovjeka protiv sebe samog koji pada i uvijek opet ustaje iako se ništa nikada neće promijeniti.

Grobenski o tome progovara na sljedeći način: “Pjesma “Siromahi i lazari” govori o vječitom mijenjanju uloga, o kolu sreće koje se nemilosrdno vrti. To je zapravo jedna vrsta igre skrivača po onom Gundulićevom ključu ”tko je gori, eto je doli, a tko doli gori ustaje.” Siromahi i lazari u vječitoj su jukstapoziciji, ali uvijek nesvjesni jedni drugih. Riječ ”lazar” u kajkavskom vrlo je zanimljiva. Osim očito biblijske konotacije Lazara koji se nakon smrti vraća u život, a koja je opisana stihovima ”je’n se vruši, je’n se zdigne”, lazar kajkavcima znači i nešto pogrdno, označavajući bijednika, nesposobnjakovića, neznalicu pa čak i bolesnog čovjeka ili prosjaka. Tu je ta igra siromaha i lazara, u razmjenjivanju uloga od kojih ne mogu pobjeći koliko god puta padali i ponovno se uzdizali.”

Autor teksta i glazbe je Ivan Grobenski. Na pjesmi gostuje i trombonist Hrvoje Štefanić.

Videospot je snimio Dinko Šimac. a miks i matering radio je Marin Hraščanec (Intek Music).

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X