Objavljena knjiga John Garth ‘Svjetovi J. R. R. Tolkiena – Mjesta koja su nadahnula Međuzemlje’

U zadivljujućoj monografiji Svjetovi J. R. R. Tolkiena – Mjesta koja su nadahnula Međuzemlje vodeći tolkinolog John Garth isprepliće Tolkienovu biografiju s njegovim izmišljenim svjetovima te otkriva koji su lokaliteti u Britaniji, ali i diljem svijeta inspirirali velikog pisca.

John Garth ‘Svjetovi J. R. R. Tolkiena – Mjesta koja su nadahnula Međuzemlje’

Kako su izgledali tajnoviti krajolici, mjesta i gradovi koji su nadahnuli Tolkiena? Odgovor na to pitanje daje nam raskošno opremljena monografija Svjetovi J. R. R. Tolkiena – Mjesta koja su nadahnula Međuzemlje vodećega svjetskog tolkinologa Johna Gartha. Zadivljujuće djelo, opremljeno s više od stotinu likovnih priloga među kojima se ističu Tolkienove ilustracije, zemljovidi te arhivske i suvremene fotografije, objavljeno je u hrvatskom prijevodu Marka Marasa u izdanju Lumena, a dostupno je u svim knjižarama i webshopu Školske knjige.

Mjesta koja su nadahnula J. R. R. Tolkiena prostiru se diljem Velike Britanije – ponajviše u Tolkienovim najdražim krajevima, Zapadnom Midlandsu i Oxfordu – ali i širom drugih zemalja na svim stranama svijeta. Autor monografije prati Tolkienove stope i podastire stvarne predloške koji su iznjedrili Hobitovac, vilenjačku dolinu Razdol, Svjetlucave pećine Helmove gudure i mnoge druge krajeve Međuzemlja, od planina i šuma do rijeka, jezera i obala.

John Garth, jedan od najvećih poznavatelja književne ostavštine J. R. R. Tolkiena, u svojoj nas novoj, znalački napisanoj knjizi vodi na uzbudljivo putovanje svijetom koji je velikana svjetske književnosti nadahnuo, ali i svijetom koji je taj velikan stvorio. I ne samo to, John Garth raskrinkava česte zablude o Tolkienovim nadahnućima za stvaranje Međuzemlja te iznosi čvrste argumente za svoja nova otkrića i razotkriva tijesnu vezu između autorovih putovanja, njegove goleme erudicije i raznolike pročitane lektire.

U nekoliko tematskih cjelina monografija Svjetovi J. R. R. Tolkiena upoznaje nas s književnom ostavštinom i bogatim životom te nepresušnom maštom toga oxfordskog profesora, jednoga od najčitanijih pisaca na svijetu te najuglednijeg filologa druge polovice 20. stoljeća. John Garth, novinar Guardiana i Daily Telegrapha i nagrađivani pisac koji se prometnuo u uglednog tolkinologa, proniknuo je u srž Tolkienova stvaralaštva i prikazao pisca u posve novom svjetlu.

Osim istraživanja, posebnost je ove monografije i njezina raskošna oprema. „Više od stotinu grafičkih priloga – ilustracija, slika i fotografija – pravi je dragulj za Tolkienove obožavatelje i njegove istražitelje. Najveća blagodat u moru tih vizualnih priloga ipak su Tolkienove vlastite skice i ilustracije. One najbolje dočaravaju kako je Tolkien zamišljao svoj svijet u koji su poslije kročili milijuni oduševljenih čitateljaˮ, ističe urednica knjige Miroslava Vučić.

Monografija Svjetovi J. R. R. Tolkiena – Mjesta koja su nadahnula Međuzemlje pravo je blago za sve obožavatelje Tolkienovih djela i nezaobilazna lektira za sve koji žele bolje upoznati autora Gospodara prstenova, Hobita i Silmarilliona. No, ona nije samo pregled piščevih nadahnuća. Ona je prozor u njegovu dušu i prikaz razdoblja u kojemu je živio. Tolkienova nadahnuća zapravo su priča o njegovoj predanosti, nepokolebljivosti, znatiželji i nezadrživoj mašti. Priča je to koja nadahnjuje.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X