Objavljena ‘Moj grad’, nova riječka himna super benda Ri-Val uoči Rijeka EPK 2020

Riječki superband Ri-Val, sastavljen od protagonista riječke rock-scene, okupio se nakon 22 godine u trenutku koji je ključan za Rijeku – uoči godine nošenja titule Europske prijestolnice kulture.

Ri-Val u studiju (Foto: Rijeka EPK 2020)

Nova pjesma Ri-Vala nosi naziv Moj grad, i pjeva o Rijeci, slobodnom, otvorenom gradu. Ovim se okupljanjem Ri-Vala, između ostalog, potvrđuje i status ovog benda koji više od 30 godina svjedoči o zajedništvu riječke rock-scene u trenucima koji su važni za grad i regiju.

Ovoga puta važan riječki trenutak ujedno je i važan za Hrvatsku i Europu jer Rijeka u idućoj godini nosi prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture, kao prvi hrvatski grad koji je to postao, a tim se povodom u Rijeci 2020. godine odvija bogat kulturno-umjetnički program s više od 600 pojedinačnih događanja te se grade i obnavljaju zgrade i objekti u Rijeci koji će redom biti namijenjeni kulturi.

Pjesma Moj grad nosi tipični riječki rock zvuk, a tekst uključuje stihove koji će zasigurno kod svakog Riječanina izazvati stanoviti ponos jer, ako ijedan grad, onda svakako Rijeka – predstavlja hrvatski simbol za slobodu i otvorenost. Takva se slobodna i otvorena Rijeka predstavlja i Europi kao Luka različitosti. Glazbenici Ri-Vala ispjevali su jednu od najljepših posveta Rijeci, intimnu, tipično riječki nenametljivu, ali snažnu pjesmu, koja u sebi nosi vrijednosti koje Rijeka osjeća i živi. Mnogi će prijatelji Rijeke također pronaći mnogo istine u stihovima: „Tu sunce pretvara sve u rijeku svjetla i cestom uz mene sloboda tiho hoda / Tu nema zidova prema drugima i otvoreno srce s ulice se uvijek čuje“.

Nova pjesma Ri-Vala premijerno se izvela u Rijeci, u srijedu, 30. listopada 2019. g. na jednom od svečanih predstavljanja programa kojim će Rijeka nositi titulu Europske prijestolnice kulture, a u radijskom eteru pjesma će zaživjeti odmah nakon premijerne izvedbe. Također, za pjesmu Moj grad bit će snimljen i video-spot, pod redateljskom palicom snimatelja i redatelja Radislava Jovanova Gonza, a spot će premijerno biti prikazan u prosincu ove godine.

Ri-Val u studiju (Foto: Rijeka EPK 2020)

Autor aranžmana pjesme Moj grad je Darko Terlević, dok glazbu i stihove potpisuje ‘dobri duh riječke rock-scene’ Vlado Simcich Vava – Dok sam pisao tekst, zapravo prilagođavao postavljenoj melodijskoj liniji, pokušao sam bilježiti marginalne dojmove koje imam o Rijeci. Ništa čudesno, samo artikulirati riječi koje najbolje opisuju ono što osjećam i intuitivno doživljavam uz grad koji me ponekad ispuni i čežnjom i radošću. Pretpostavljam da se identitet nekog mjesta vidi subjektivno, čak i nepotpuno, ali se nadam da nije istodobno monokromatski, predvidljiv. Čini mi se da svatko od nas nosi u sebi specifični odjek grada, onaj koji se proteže od muzike, arhitekture, ugašene industrije, slobode, umjetnosti – rekao je Vava i dodao da je pjesma Moj grad – pokušaj intimnog komentara Rijeke.

Ri-Val u studiju (Foto: Rijeka EPK 2020)

Intimni komentar neminovno je naišao na odobravanje i razumijevanje jer je Moj grad u izvedbi okupio, simbolično, 20 pjevača: Zoran Badurina (Jonathan), Sandro Bastiančić (En Face), Luka Benčić (My Buddy Moose), Stane Grdaković (The Siids), Valter Kocijančić (ex-Paraf), Edi Kraljić (ex-Denis&Denis), Davor Lukas (Fit), Ivona Maričić Kukuljan (E.N.I), Ivanka Mazurkijević (Mr.Lee & Ivanesky, Stampedo), Iva Močibob (Turisti), Marina Perazić (Denis&Denis), Zoran Prodanović Prlja (Let 3), Mihael Prosen (ex-Father, Nord), Marko Rogić (White on White), Leo Rumora (ex-Ogledala, Fiumens), Dean Škaljac (ex-Grad, Gerila), Boris Štok, Darko Terlević (The Siids), Elena Tomeček Zdjelar (E.N.I.) i Nikolina Tomljanović (E.N.I.).

Za instrumentalni dio bili su zaduženi Vlado Simcich Vava (ex-Laufer, Turisti), Damir Martinović Mrle (ex-Termiti, Let 3, Mr.Lee & Ivanesky) Bobo Grujičić (Turisti, Kojoti), Darko Terlević (The Siids), Vladimir Tomić Mosk (Moskva) i producent pjesme, Matej Zec (Let 3).

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X