Objavljene nominacije za Oscar 2017. – O-La-La!

Objavljene su nominacije za nagradu Oscar 2017. Čini se da više ništa ne može stati na put mjuziklu Damiena Chazellea ‘La La Land’. Nakon što je odnio rekordni broj Zlatnih globusa u povijesti dodjele, upravo se izjednačio i po broju oskarovskih nominacija s dosadašnjim rekorderima ‘Titanic’ i ‘Sve o Evi’, njih čak četrnaest!

'La La Land' s Ryanom Goslingom i Emmom Stone izjednačio se po broju nominacija s filmovima  'Titanic' i 'Sve o Evi' - ukupno čak četrnaest
‘La La Land’ s Ryanom Goslingom i Emmom Stone izjednačio se po broju nominacija s filmovima ‘Titanic’ i ‘Sve o Evi’ – ukupno čak četrnaest

Rekordan broj nominacija jednostavno bi se morao pretočiti u nagradu za najbolji film ove godine. U toj glavnoj kategoriji nominirano je ponovno čak devet filmova. Osim “La La Land” u utrci dobro stoje i drama Kennetha Lonergana “Manchester By The Sea”, te dobitnik Zlatnog globusa za najbolju dramu “Moonlight”. Znanstvenofantastični Arrival Denisa Villeneuvea i ratna drama “Hacksaw Ridge” Mela Gibsona u utrci su i za najboljeg redatelja. Potonji film u tu se trku pomalo neočekivano ugurao ispred “Liona” Gartha Davisa, koji je skupio mnogo ljubavi u nominacijama redateljskog ceha. Na Oscarima će se zadovoljiti nominacijom za najbolji film, kao i ostali tek načelno u igri, a to su “Fences” Denzela Washingtona, moderni vestern “Hell or High Water”, te “Hidden Figures”.

Viggo Mortensen je u utrci za najboljeg glumca s ulogom u filmu “Captain Fantastic”, a tu su očekivano i Denzel Washington za “Fences”, Ryan Gossling za “La La Land” i Andrew Garfield za “Hacksaw Ridge”. No, ovaj Oscar bi svakako trebao pripasti Caseyu Afflecku za ulogu nesretnog Leeja u “Manchesteru”. Napetija trka vodi se u konkurenciji za najbolju glumicu gdje se natječu dobitnice Zlatnog globusa Emma Stone i Isabelle Huppert, sa prijašnjom oskarovkom Natalie Portman koja je ostvarila izrazito jaku naslovnu ulogu u biografskoj drami o Jackie Kennedy. Veliko iznenađenje je da je nominacija za koju se očekivalo da će pripasti Amy Adams, završila u rukama Ruth Negge za “Loving”. A ako ste mislili da će Akademija propustiti nominirati Meryl Streep, nešto sigurno nije u redu s vama.

Jedno od najvećih iznenađenja objave ovogodišnjih nominacija za Oscar dogodilo se već u prvoj kategoriji. Za najboljeg sporednog glumca očekivano su nominirani Jeff Bridges, po treći put u ovom desetljeću za ulogu pijanog kauboja, ovaj put u “Hell or High Water”, te Dev Patel za “Lion”. Iz igre je zasluženo ispao Hugh Grant nauštrb mladog Lucasa Hedgesa iz filma “Manchester By The Sea”. Tu je, naravno i još uvijek aktualni favorit Mahershala Ali koji je na Zlatnim globusima neočekivano izgubio od Taylora Aarona-Johnsona iz filma “Nocturnal Animals”. I tu leži spomenuto iznenađenje. Aaron-Johnson nije nominiran za Oscara! I to je prvi takav slučaj u 40 godina. Michael Shannon može zadovoljno trljati ruke, jer taj put kad se dogodilo da osvajač Globusa u ovoj kategoriji, Richard Benjamin nije nominiran za Oscara, isti je pripao upravo njegovom kolegi iz filma “The Sunshine Boys”, Georgeu Burnsu.

Čak tri crnkinje nominirane su za najbolju sporednu ulogu. To su Naomie Harris za ulogu ovisne majke protagonista filma “Moonlight”, zatim Octavia Spencer za “Hidden Figures”, te Viola Davis za “Fences”. Tu je i nominacija iz poštovanja za Nicole Kidman, te jedna za Michelle Williams koja je Oscara zaslužila i to na osnovu samo jedne, ali najemtivnije scene ove godine u “Manchester By The Sea”. Ali trebalo bi se dogoditi nešto nezamislivo veliko da nagradu iz trećeg pokušaja ne odnese Viola Davis.

Po pitanju scenarija, vrlo je lako zamislivo da nagrade odnesu suparnici “La La Landa” iz sjene, “Moonlight” za adaptirani, te “Manchester By The Sea” za izvorni, s tim da će “Manchester” imati jačeg suparnika u “La La Land” nego “Moonlight” u “Arrival”.

Vrlo je izgledno da će Akademija doslovno obasipati “La La Land” u svim kategorijama, tako da ne bi trebalo iznenaditi da osim očitih kategorija glazbe, izvorne pjesme (gdje se natječe sa čak dvije pjesme) i zvučnog miksa, ova rasplesana melodrama odnese kipiće i na mjestima gdje ima i ozbiljniju konkurenciju, a to su fotografija, montaža, kostimografija i scenografija. Ostaje nada da će bar u katetegoriji zvučnih efekata nagrada zasluženo otići u ruke “Arrivala”, a Oscar za vizualne efekte mogao bi pripasti i Disneyevoj “Knjizi o džungli” za doista maestralno izvedene životinjske likove legendarne bajke.

Pomalo je iznenađujuće da je “Deadpool” ostao van utrke za najbolju šminku, gdje se natječu švedski “A Man Called Ove”, te posljednji “Star Trek” i “Suicide Squad”. Spomenuti švedski film natječe se i za najbolji strani film, gdje najviše šanse ima njemačka melodrama “Toni Erdmann” o složenom odnosi između poslovne žene i njezinog otkačenog oca. Za najbolji dokementarac šanse su na strani filma “OJ: Made in America”.

Već ovog vikenda kreću nagrade pojedinih grana filmske djelatnosti, a prvi će svoje favorite izabrati glumci, producenti i montažeri. Nakon toga bit će jasnija slika u kojem smjeru će se stvari odvijati, ali sve upućuje na to da će “La La Land” još jednom ući u povijest kinematografije.

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X