Od sutra nove mjere donose veće otvaranje za one s COVID potvrdama i putovnicama

Od 1. srpnja za događaje na kojima sudjeluju osobe koje posjeduju digitalne EU potvrde nema zabrane broja okupljenih.

(Foto: Marko Lopac)

“Glavne značajke su još veće otvaranje, tako da će osobe koje su cijepljene, preboljele ili negativno testirane na COVID-19 moći sudjelovati na događanjima bez ili uz smanjen opseg pridržavanja posebnih epidemioloških mjera”, izjavio je ministar Davor Božinović na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Organizatorima takvih događaja bit će dostupna mobilna aplikacija putem koje će moći očitati QR kod s digitalne EU potvrde, no svejedno će morati imati suglasnost lokalnog stožera civilne zaštite. Konkretno; organizatori javnih događanja na kojima će biti prisutne samo osobe koje posjeduju EU digitalnu COVID potvrdu obvezni su, najkasnije 7 dana prije održavanja, obavijest o namjeri organizacije takvog okupljanja, s naznakom mjesta i vremena održavanja te očekivanog broja prisutnih osoba, dostaviti stožeru jedinice lokalne samouprave na čijem području će se takvo javno događanje, odnosno okupljanje, održati te zatražiti prethodnu suglasnost za održavanje.

Po pitanju ostalih događanja, od 1. srpnja je na snazi sljedeće:

– Zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 100 osoba na jednom mjestu, osim ako se radi o javnom događanju ili okupljanju na kojem sudjeluju samo osobe s EU digitalnom covid-potvrdom, a za isto je nadležni stožer civilne zaštite lokalne samouprave dao suglasnost.

– Javna događanja te okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najdulje do 24:00, osim ako se radi o javnom događanju ili okupljanju na kojem sudjeluju samo osobe s EU digitalnom covid-potvrdom, a za isto je nadležni stožer civilne zaštite lokalne samouprave dao suglasnost.

– Zabrana prodaje alkoholnih pića od 24:00 do 6:00 sati.

– Obustava održavanja svih amaterskih kulturno umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija u zatvorenim prostorima.- Obustava održavanja sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja ili priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi u zatvorenim prostorima.

Kafići će smjeti posluživati samo goste koji sjede na terasama. Općenito svi ugostiteljski objekti i obiteljska poljoprivredna gospodarstava koja pružaju ugostiteljske usluge, hranu, piće, napitke i slastice mogu usluživati na prostoru za usluživanje na otvorenom do ponoći.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X