Siniša Labrović i Dario Juričan na Festivalu bespravne gradnje i devastacije prirode u Vruji

Festival bespravne gradnje i devastacije prirode (FBGDP) održat će se 4. srpnja u prekrasno razorenoj uvali Vruja između Brela i Piska. Centralni dio programa održava se u samoj uvali, na zemljano-betonskom platou pored ilegalnih građevina, nedaleko od plaže.

Festival bespravne gradnje i devastacije prirode

Događanje se održava lišeno bilo koje političke stranke, ali pod niskim pokroviteljstvom gradonačelnika svemira Darija Juričana – poručuju organizatori.

Posjetitelje očekuje deset događanja u četiri sata programa na više lokacija u samoj uvali.

Program Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode:

17:00 – 18:00 Osnove joge na bespravno izgrađenim površinama

Prva na rasporedu je radionica Osnove joge na bespravno izgrađenim građevinama, a koju vodi instruktorica iz Brela, Dora Puharić. Počinje u 17 sati. To je jedino događanje koje bi se trebalo održati na plaži.

Plažu je cijenjeni bespravni graditelj Stipe Latković ogradio svojim bespravnim objektima uzdignutim na državnoj zemlji. Plaža se na Google tražilici reklamira kao “privatna” plaža njegova Resorta Vruja.

Radionica osnova joge namijenjena je svima koji traže način kako da se oslobode stresa kojeg stvara nerad državnih institucija, bilo da su u tome tek početnici ili dugogodišnji njihovi korisnici.

17:30 – 18:00 Radionica vikend ziđanja i armiranja sušilom za robu uz korisne pravne savjete za buduće bespravne graditelje

Pola sata kasnije, u 17.30, na zemljano-betonskom platou započet će Radionica vikend ziđanja. Na njoj će se polaznici upoznati s osnovama bespravnog graditeljstva kao što su armiranje sušilom za robu i gradelama te šalovanje vratima od kredence, a naučit će i zašto je najbolje ilegalne radove obavljati upravo vikendom. Svi budući bespravni graditelji ovdje se mogu javiti i za pravne savjete, a moguće je da se održi i ritualno spaljivanje građevinskih dozvola. Radionicu vodi Luka Mimica iz Mimica.

18:00 – 19:00 Oslikavanje betonskih nakaza akvarelom

U 18 sati slijedi likovna radionica Oslikavanje betonskih nakaza akvarelom. Vodi je slikar, kipar i glazbenik Joško Klarić iz Brela. Posjetitelje će dočekati sav materijal, a radionica je namijenjena i početnicima i naprednim slikarima te svim mrziteljima prirode.

18:30 – 19:00 Performans stvarnog Vice Tomasovića i nevidljivog Siniše Labrovića

U 18:30 na jednoj od okuka bespravne ceste uvrštene u popis za rušenje Građevinske inspekcije, performans će započeti umjetnik Vice Tomasović. Projekt u suradnji s nevidljivim Sinišom Labrovićem uključivat će ispisivanje rečenice na latinskom jeziku. Dalje ne smijemo otkriti.

19:00 – 19:45 Okrugli stol s arhitektima i urbanistima – Kako spriječiti bespravne graditelje da iseljavaju iz Hrvatske

U 19 sati počinje Okrugli stol. Na njemu će o važnosti bespravnih graditelja za budućnost Hrvatske razgovarati Daša Gazde, predsjednica Društva arhitekata Split, Mariana Bucat arhitektica i kroničarka ilegalne gradnje u uvali Vruja, zatim Petra Radić, arhitektica iz udruge Kačić, ujedno nova načelnica Općine Podgora koja se u mandatu njenog prethodnika našla na udaru kritika zbog nasipavanja plaža materijalom od iskopa. Sudionice će davati korisne savjete kako potaknuti bespravnu gradnju u vašem gradu ili općini.

19:45 – 20:20 Nastup pučkog pjesnika iz Piska

Nakon Okruglog stola, slijedi nastup mještanina Piska, pučkog pjesnika Borisa Dežulovića.

20:20 – 21:00 Glazbeni program

Za kraj, posjetitelje očekuje glazbeni program koji bi trebao trajati do 21 sat.

Prosvjedni festival bespravne gradnje i devastacije prirode trajat će jedan dan, samo 4. srpnja 2021. godine. Zaista se održava, a ulaz je besplatan.

Parking je omogućen na odmorištima uz cestu. Centralni dio programa održava se u samoj uvali, na zemljano-betonskom platou pored ilegalnih građevina, nedaleko od plaže. Potrebno je donijeti vodu i obući tenisice.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X