‘Off ciklus’ Zagrebačke filharmonije u Lisinskom posvećen Alfiju Kabilju – najvrjedniji glazbeni spektakl u Zagrebu

Alfi Kabiljo dobio je u petak 8. ožujka u rasprodanoj Velikoj dvorani koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog večer kakvu dobivaju rijetki kompozitori.

Off Ciklus Zagrebačke filharmonije u Lisinskom: Alfi Kabiljo – Svijet je moj (Foto: Zoran Stajčić)

Po riječima dirigenta Dinka Appelta, s kojim sam razgovarao na generalnoj probi, takvu večer gotovo da ne dobiva nitko. Riječ je bila o revijalnog večeri „Alfi Kabiljo – Svijet je moj” koja je donijela presjek najboljeg od najboljeg iz golemog Kabiljovog opusa, ali i nekoliko praizvedbi koje je napisao ovaj 88-godišnji doajen naše scene koji i dalje neumorno stvara, kao što je sinoć nakon Appelta u drugom dijelu nastupa također vodio veliki orkestar Zagrebačke filharmonije.

Kad se već spominju praizvedbe, riječ je bila o pjesmama „Posadi stablo“ i „Pružimo ruke“ koje je Alfi Kabiljo napisao za mladog Martina Kosovca, pobjednika prošlogodišnjeg The Voice talent showa. Naime, veliki maestro je pratio The Voice, te je i njemu poput svekolikog gledateljstva tog showa za uho i oko zapeo talentirani Kosovec, te ga je to nadahnulo da napiše dvije skladbe po njegovom ukusu, što je, mora se priznati, čast koju dosad nije dobio niti jedan natjecatelj odnosno natjecateljica The Voicea u povijesti emitiranje ta franšiza na nacionalnoj televiziji.

Kosovec, dakako, nije bio jedini pjevač te večeri. Nastupila je i Radojka Šverko, koja je početkom 1970-ih igrom slučaja i na Alfijev nagovor otpjevala njegovu pjesmu „Svijet je moj“, odnosno „The World Is Mine“, da bi ubrzo nakon toga njih dvoje doslovce osvojili svijet s tom pjesmom i zbog nje isti taj svijet proputovali uzduž i poprijeko, te kući redovno donosili brojne nagrade. Isti taj „Svijet je moj“, objavljen 1973. na istoimenom albumu grmio je Lisinskim te večeri zahvaljujući Radojkinom moćnom vokalu poput neke nikad ne uvrštene James Bond pjesme u taj filmski-glazbeni katalog, a slušano i gledano iz današnje pozicije čini se kao da po svim stilskim atributima tamo i pripada. Šverko je također izvela i još jedan Kabiljov i njen evergrin „C’est la Vie“.

Off Ciklus Zagrebačke filharmonije u Lisinskom: Alfi Kabiljo – Svijet je moj

Kao treći pjevač nastupio je odavno dokazani Đani Stipaničev te izveo „Svijet je velik“ i „Tvoja zemlja“, da bi u velikom finalu troje pjevača zajedno otpjevalo nezaobilaznu ariju „Neka cijeli svijet“ iz opere „Jalta, Jalta“ koja je odavno uvedena i u školske udžbenike.

Koncert je započeo ravnanjem Dinka Appelta i potpourrijem Kabiljovih hrvatskih filmskih tema i tema iz televizijskih serija koje su nam odavno „zapečene“ u kolektivnoj memoriji. Konkretno, zagrijavanje Filharmonije u kojoj su udaraljkaši zauzimali kompletnu gornju galeriju velike pozornice Lisinskog, išlo je uz teme: „Nikola Tesla“, „Okupacija u 26 slika“, „Kužiš, stari moj“, „Banović Strahinja“, „Letači velikog neba“, „Mačak pod šljemom“, „Pad Italije“ i „Seljačka buna“.

S četiri teme potom je prostor dobila glazba iz američkog filma „Gymkata“ iz 1985. za koji je Kabiljo skladao i u kojima je posebno do izražaja došla virtuoznost perkusionističkog dijela Filharmonije dočaravajući žustre akcione scene.

Off Ciklus Zagrebačke filharmonije u Lisinskom: Alfi Kabiljo – Svijet je moj (Foto: Zoran Stajčić)

Slijedila je tema „Kralj je gol“, iz istoimenog mjuzikla, zatim tema „Zakletva“ i iz filma „Seljačka buna“, da bi se potom Lisinskim razlijegali vedri i pjevni tonovi nezaobilazne skladbe iz Kabiljovog opusa; naslovne teme iz Golikovog filma „Tko pjeva zlo ne misli“.

Na teme „Radio 101“ i „Tito i Revolucija“ iz TV serije „Predsjednik“, nadovezala se tema „Pobjeda saveznika“ iz filma „Priča Eve Schwarz“, a prije dolaska pjevača na pozornicu u drugom dijelu koncerta izveden je intermezzo iz opere „Casanova u Istri“, te dvije teme iz filma „Sky Bandits“.

Sve navedeno uistinu se činilo kao best of presjek rada Alfija Kabilja koji su, kako je sugerirala i najava, uključivala glazbeno-scenska djela (mjuzikli, baleti), instrumentalnu glazbu (zabavna i komorna), zabavnu glazbu (zabavne melodije, šansone i melodije na stranim jezicima), pa sve do primijenjene glazbe (filmska glazba, scenska glazba, glazba za televizijsku produkciju), a opet nije se mogao izbjeći dojam da se samo „zagrebalo po površini“ jednog genijalnog opusa.

S obzirom na interes i oduševljenje publike, topla je preporuka Zagrebačkoj filharmoniji da ovaj gala koncert izveden u sklopu „Off ciklusa“ u Lisinskom postane nešto što bi svake sezone trebalo biti na programu. U večeri prepunoj koncertnih događanja koja su ove godine u petak padala na Međunarodni dan žena, ovo je bio najveći i najvrjedniji glazbeni spektakl u Zagrebu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X