Otvoren je natječaj za prijavu fimova u konkurenciju 26. Dana hrvatskog filma

26. Dani hrvatskog filma održat će se od 16. do 20. lipnja u Zagrebu, u kinu Tuškanac, na Ljetnoj pozornici kina Tuškanac, u Centru za kulturu Trešnjevka i u Parku Stara Trešnjevka.

Vanda Volić. Ljiljana Perišić i Diana Nenadić - 26. Dani hrvatskog filma
Vanda Volić. Ljiljana Perišić i Diana Nenadić – 26. Dani hrvatskog filma

Kao i dosad, filmska ponuda Dana hrvatskog filma sastojat će se od glavnog natjecateljskog programa te niza popratnih programa koji obuhvaćaju retrospektive filmova iz hrvatske baštine i susjednih zemalja, izložbe, okrugle stolove, tribine, promocije knjiga te kulturno-zabavni program. Osim novog termina i novih lokacija, 26. izdanje DHF-a donosi i nove (privremene) organizatore te novi način selekcije filmova.

Nakon što je dvije godine zaredom organizator bila tvrtka Spiritus Movens, a dva uzastopna natječaja za organizatore provedena od lipnja do kolovoza 2016. godine nisu donijela rezultate, oformljena su organizacijska tijela u prijelaznom razdoblju do izbora novog organizatora na dulji rok. Ulogu pravnog nositelja i koordinatora organizacije Vijeće DHF-a povjerilo je Centru za kulturu Trešnjevka, dok su programsku organizaciju 26. DHF-a dana preuzele udruge/ustanove-članice Vijeća Dana hrvatskog filma.

“Festival se ove godine održava u novom terminu, u zadnjim danima proljeća. Velika novost 26. izdanja Dana hrvatskog filma je izlazak iz kinodvorana te nas posebno veseli da će uz dvoranu Tuškanac, u kojoj će biti smješten dio natjecateljskog programa konačno oživjeti i Ljetna pozornica kina Tuškanac, na kojoj će se održavati programi otvaranja i zatvaranja te dio programa konkurencije i popratnih programa. Spremamo i niz radionica za djecu i mlade filmske profesionalce koje će se održavati u Centru za kulturu Trešnjevka, a uz nekoliko projekcija na otvorenom oživjet će i Park Stara Trešnjevka”, istaknula je izvršna producentica Vanda Volić.

26. Dani hrvatskog filma
26. Dani hrvatskog filma

Natječaj za prijavu filmova u glavni program 26. Dana hrvatskog filma otvoren je na službenoj stranici http://danihrvatskogfilma.net/2016/ do 15. travnja. Diana Nenadić, predsjednica Vijeća DHF-a osvrnula se na novi način selekcije: “Kako bi se osigurao što reprezentativniji i kvalitetniji natjecateljski program, festivalski program neće više selektirati jedna osoba (odnosno umjetnički direktor), kao što je to bilo protekle dvije godine, ni tročlana komisija, nego članovi Hrvatskog društva filmskih kritičara (najmanje 10), koji će putem linkova gledati sve filmove javno prikazane između dva izdanja Dana hrvatskoga filma, kao i sve premijerne naslove prijavljene po objavljivanju pozivnog natječaja”.

Konačnu selekciju filmova za prikazivanje u natjecateljskom programu odredit će rang-lista filmova s najboljim prosječnim ocjenama u pet kategorija: Kratki i srednjometražni igrani film, Dokumentarni film, Animirani film, Eksperimentalni film i Namjenski film. Tako odabrani filmovi ulaze u konkurenciju za nagrade Oktavijan (za najbolji film u pojedinoj kategoriji) te za nagrade službenog festivalskog žirija.

Liljana Perišić, ravnateljica Centra za kulturu Trešnjevka osvrnula se ulogu Centra u organizaciji DHF-a: “Već gotovo trideset godina filmska i audiovizualna kultura ima značajno mjesto u ukupnom programu Centra. Dovoljno je spomenuti nekadašnja kvartovska kina u Vukovarskoj i na Voltinom koja su bila dio Centra sa značajnim filmskim projekcijama kako igranih filmova tako i dokumentarnih te dječjih. Po prestanku rada tih dvorana programi su preseljni u dvoranu Centra. Trenutni filmski programi su raznovrsni: filmski festivali, radionice i projekcije na visokoj umjetničkoj, produkcijskoj i pedagoškoj razini, od filmske i video radionice “Snimi svoj fim – postani Hitchcock”, manifestacije PSSST! Festival nijemog filma, programa Cherry Cinema i Filmska kultura – škola u kinu tako da sudjelovanje organizaciji Dana hrvatskog filma smatramo logičnim nastavkom dosadašnjeg rada na širenju filmske kulture”.

Na konferenciji za medije održanoj 28. ožujka u CeKaTe-u je također istaknuto kako će se prijelazno organizacijsko rješenje iskoristiti će za uključivanje i upućivanje u Dane što više mladih i/ili budućih profesionalaca na području audiovizualne djelatnosti, među kojima treba tražiti buduće organizatore Dana hrvatskog filma.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X