Otvorena europska koncertna oaza na Martinskoj kod Šibenika: Seasplash – Covid 1:0

Na Martinskoj pored Šibenika sinoć je počeo Seasplash, prvi u nizu od šest festivala koji bi se na toj idiličnoj lokaciji trebali održavati do kraja kolovoza.

Aklea Neon na na 18. Seasplash festivalu u Šibeniku (Foto: Marko Podrug)

Nekoliko je bitnih razloga zašto smo se i ove godine vratili na Seasplash. Prvo, u Šibeniku si, a ne vidiš baš previše Šibenčana. Drugo, pogled na grad i kanal je stvarno unikatan. Treće, imaju fantastične hamburgere od konoplje. Četvrto, kupanje i hlad borova. Peto, tu je i muzika, kao i svi ostali podražaji soundsystem kulture.

Šesto i najbitnije, Seasplash se, pogotovu ove godine, doima kao oslobođeni teritorij, slobodna hipi-zona koju se cijela ova distopična 2020. gotovo pa ne dotiče. Organizatori festivala na Martinskoj su sve ove mjesece, uključujući i ultra-pandemijske ožujak i travanj, najavljivali nove izvođače i ostale detalje kao da se ništa na svijetu nenormalnoga ne događa. Termini se nisu mijenjali, festivali ni u jednom trenutku (barem na vani) nisu dolazili u pitanje. Jedino su otpali Asian Dub Foundation kao headlineri i to je uglavnom sva šteta koju je covid nanio Martinskoj.

Alpine Roots Massive na 18. Seasplash festivalu u Šibeniku (Foto: Marko Podrug)

Nakon mjerenja tjelesne temperature na ulazu (prolaznih 36,3) i dezinfekcije ruku, sjeli smo nasuprot Aklee Neon, one-woman bendom na pozornici u chill zoni. Ono kad su se ovih dana gradski oci hvalili da Šibenik ima festival s najboljim pogledom na grad, e pa baš je taj Chillsplash stage krunski dokaz toj tvrdnji.

Jungle-Slavonka je polako, dok se sunce spuštalo, tonula u mrak, budući da reflektori na Chillsplash pozornici nisu predviđeni. Zato je tripoidna rasvjeta koja pada na tlo ispred bine dizajnirana brižno. U tom magičnom okruženju upoznali smo bebu kojoj je ovo već drugi Seasplash (na prvome je još bila u mami), a čopor od 7-8 pasa lajanjem se pridruživao svakom aplauzu upućenom Aklei. Zahvalila im se na kraju.

18. Seasplash festival u Šibeniku (Foto: Marko Podrug)

Do Mainsplash stagea, gdje je svoj set počinjao austrijski DJ kolektiv Alpine Roots Massive, put je vodio preko čuvenih veganskih hempburgera s 11 posto konoplje, koji su lani bili hit. I ove bi godine trebali biti; veliki, zasitni, ukusni, a ne padnu na želudac poput cigle. Četrdeset kuna.

Biser na festivalu svakako je skriveni Soundsplash stage, samo hodajte prema osvijetljenom drvenom tornju i naći ćete ga. Impresivna pozornica i maleni plesni podij okružen stablima i grmovima. I dovoljno beatova po minuti za laganu tjelovježbu.

Soundsplash Stage na na 18. Seasplash festivalu u Šibeniku (Foto: Marko Podrug)

Stranci i domaći, Šibenčana na prste jedne ruke. Otvorenje u četvrtak bio je test, za vikend se očekuje špica. Naravoučenje koje smo izvukli je da ako odjenete bijelu lanenu košulju dugih rukava svi će vas frikovi prozvati čudakom. Dakle, uklopit ćete se što god da stavite na sebe.

Počeo je Seasplash, jedan od rijetkih glazbenih festivala u ovom dijelu galaksije. Ugodan i idiličan. Šteta je da ga propustite kad ste već u/blizu Šibenika. Tko zna kad ćete opet imati priliku… Traje do nedjelje.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X