Otvoren devetnaesti ZagrebDox

Festival je otvoren filmom ‘Fantastičan stroj’ redatelja Axela Danielsona i Maximiliena Van Aertrycka, a sve prisutne pozdravili su direktor festivala Nenad Puhovski i producent Hrvoje Pukšec.

Maximilien Van Aertryck na otvorenju festivala (foto: Julien Duval)

Devetnaesti ZagrebDox, međunarodni festival dokumentarnog filma, otvoren je sinoć u pet dvorana Kaptol Boutique Cinema.

U sljedećih sedam dana posjetitelji Festivala moći će uživati u ukupno 116 dokumentarnih ostvarenja u 12 filmskih programa. Za službenu festivalsku nagradu Veliki pečat natječe se 20 filmova u kategoriji međunarodnog dokumentarnog filma, isto je toliko naslova i u regionalnoj konkurenciji, a gledatelje očekuje i niz posebnih filmskih programa, predavanja i razgovora s autorima.

Festival je otvoren filmom “Fantastičan stroj” redatelja Axela Danielsona i Maximiliena Van Aertrycka, a sve prisutne pozdravili su direktor festivala Nenad Puhovski i producent Hrvoje Pukšec.

Producent Festivala Hrvoje Pukšec uime organizatora pozdravio je izaslanicu ministrice Ministarstva kulture i medija Jasnu Vaniček Fila, izaslanika gradonačelnika Grada Zagreba Luku Korlaeta, predstavnicu UNHCR-a Hrvatske Annu Rich, ravnatelja HAVC-a Chrisa Marchicha i ostale uzvanike. Zahvalio je sponzorima, pokroviteljima i donatorima bez kojih Festival ne bi bio moguć, vjernim partnerima ZagrebDoxa: Gradu Zagrebu, Hrvatskom audiovizualnom centru, Turističkoj zajednici Grada Zagreba, Hrvatskom društvu filmskih redatelja, UNHCR-u Hrvatska te brojnim veleposlanstvima, kulturnim institutima i privatnim tvrtkama. Posebnu zahvalu uputio je autorima filmova i vjernoj festivalskoj publici. „Devetnaesti ZagrebDox pripremao se dugo i predano. Zahvaljujem svim kolegicama i kolegama te posebno volonterima na njihovom trudu. Nadam se da će i publika prepoznati naše napore, ali i ideju: prikazati najbolje dokumentarce iz cijeloga svijeta na velikom platnu.‟

ZagrebDox (foto: Julien Duval)

„Ovogodišnji, devetnaesti ZagrebDox smještava se između prošlogodišnjeg, punoljetnog, i sljedećeg, jubilarnog, dvadesetog. Stoga koristimo priliku da u predahu između teških, koronom, potresima i ratom obilježenih godina, i neizvjesnih, prije svega ekonomski, budućih vremena, pokušamo reinterpretirati Festival, ne samo u neko staro normalno, već da pomognemo otvaranju, izlasku iz skučenosti koju smo prolazili i naznačimo nadu za koju se tek moramo izboriti. Svjesni smo da ne možemo puno. No, činimo ono što je u našoj moći – odškrinuli smo vrata prema punijem, svestranijem i zanimljivijem svijetu, svijetu koji nas okružuje, a na koga smo možda pomalo zaboravili. Pozivam vas da zajedno prođemo kroz ta vrata‟, rekao je direktor i selektor festivala Nenad Puhovski.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet čestitao je na dugovječnosti Festivala, pohvalio ustrajnost organizatora te podcrtao vrijednost i važnost manifestacije. „Impresivna kvantiteta filmova u ovom slučaju ne isključuje kvalitetu, već dapače. Festival je to koji grebe ispod površine, dubinski analizira stanje društva, govori o svijetu oko nas i senzibilizira javnost. Osobno mi je uvijek bio važan, nisam propustio nijedno izdanje, gledao sam stotine naslova, te mi je zaista u tom smislu promijenio život. Jako se veselim večerašnjem filmu “Fantastičan stroj”, kao i ostalim festivalskim projekcijama‟, zaključio je Korlaet, te proglasio Festival otvorenim.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X