Overflow: Ne vjerujemo da ćemo se odseliti, teško je biti stranac

Goran Živković – Žika, frontmen Overflowa priznao je oduševljenje Amerikom u koju je otišao pun predrasuda, otkrio zašto voli magnetofonsku vrpcu, stalna putovanja, ali i povratke u svoj grad iz kojeg je ovog puta počela nova turneja i gdje je u backstageu kultne Kugle i snimljen ovaj intervju.

Overflow

Koliko je trajalo snimanje?

Žika: Imali smo nekoliko tura. Na prvoj smo odradili manje-više sve, u drugoj smo radili na vokalima, a kasnije miksanje i popravak vokala. Producent Zlaja je od prije naš prijatelj pa se i on maksimalno trudio da sve ispadne kako treba. Od detalja da je na primjer u nedjelju prije termina rekao kako gazde nema u studiju i kako bi mogli otići tamo prije službenog ulaska i postaviti sve instrumente čime smo dobili jedan dan više. Jedan dan je trajalo snimanje baze, kako mi to volimo reći. Kasnije smo najviše vremena trošili na vokale i miksanje. Vremenski je to sve bilo rascjepkano. Kad sve zbrojim ovako od prilike, mislim da smo utrošili mjesec dana rada.

Tko je ženski model na poleđini albuma u provokativnoj pozi?

Žika: Priča oko toga je zapravo vrlo interesantna. U New Yorku smo upoznali autora fotografija Nikolu Tamindžića. Uglavnom došao je na naš koncert i sve to mu se svidjelo. On u New Yorku radi već dvadeset godina i prilično je poznat. Specijaliziran je za taj night life motive i modnu fotografiju. Poslije koncerta smo se družili u stanu koji smo iznajmili na Manhattanu i tamo smo gledali njegove fotografije. Kada smo ugledali te dvije znali smo da je to to. Imali smo već naziv albuma i njegova foto priča se savršeno nadovezala na našu glazbenu priču. Imali smo otprilike ideju koja snaga nam treba na omotu.

Overflow 'Hit Me'

Jednostavno se sve poklopilo. I onda smo se našli u situaciji; kako da ga sad pitamo za te fotografije (smijeh). To smo učinili drugi dan kad smo se ponovo našli. Njemu se svidjela naša ideja i pristao je. Taj diptih se u originalu zove „Lovers“, a Nikola je odlučio zbog boljeg efekta razdvojiti ih i „njega“ staviti na naslovnu stranicu, a „nju“na poleđinu. Mi smo ih u početku htjeli oboje jedno kraj drugog, ali je Nikola dao dobru sugestiju da zbog formata CD-a neće polučiti dovoljno jak efekt kao kad su razdvojene.

Kako je bilo u Austinu i općenito na svim američkim festivali na kojima ste nastupili? Vaša menadžerica Didi mi je kazala jedan zanimljiv detalj da nitko od vas ne voli letjeti avionom i da ste se dobar dio Amerike provezli u kombiju ili autu, dakle na staromodni način.

Žika: Ma letjeli smo u životu. Jednom davno za Makedoniju i nije mi se svidjelo. Ne znam je li se bojim ili ne bojim, ali mi nije baš bilo svejedno sjesti se u tu cijev i čekati da je pilot vozi kak’ inače vozi. A festivali… Uvijek volim ispričati koliko je to važno i koliko su to važni festivali poznati u svijetu i pogotovo u glazbenoj industriji. Znači, South By Southwest u Austinu, Canadian Music Week u Torontu i CMJ Music Marathon & Film Festival u New Yorku. Objediniti ta tri festivala u jednoj godini je prava mala umjetnost. Bendovi se doslovce grebu na nastupe na njima. Znam da South By Southwest zaprimi između deset i petnaest tisuća prijava, a svaka prijava košta 300 dolara i onda oni odaberu oko 1.500 bendova koji sviraju na tom festivalu. To je predstavljanje nove muzike, i koliko se ne varam 800 njih su američki bendovi, a ostalo su izvođači iz cijelog svijeta.

Na tom festivalu i veličine poput grupe Muse sviraju u klubu pred petstotinjak ljudi?

Žika: To su te ekskluzive koje nudi festival. Muse su svirali u klubu za 600 ljudi. To se naravno znalo unaprijed i onda u takvim situacijama vlada hype tako da fanovi kampiraju po četiri dana ispred kluba čekajući da se ulaznice puste u prodaju. Gušt je mnogima vidjeti tako veliki bend u klupskim uvjetima. U Austinu tih dana sve vrvi od koncerata, a naravno ima i veliki open air stage u središtu grada gdje je primjerice nastupao Motorhead i mnogi drugi. Arena u Austinu koja prima petnaest tisuća ljudi je također stalno radila. Ali prava poanta festivala su novi bendovi i klubovi. Dalje >>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X