‘Pamtim samo sretne dane’ u Kinoteci

Ciklus posvećen Agnès Varda isprat će se filmovima o lutalicama, među kojima su i Zlatnim lavom nagrađeni ‘Bez krova i zakona’ te hrvatska premijera ‘Sve, i kosti’ Luce Guadagnina, a među Novitete stižu ‘Pamtim samo sretne dane’ Nevija Marasovića i ‘Na Adamantu: Nitko nije savršen’ Nicolasa Philiberta.

‘Pamtim samo sretne dane’ (foto: Press)

Ciklus posvećen velikoj francuskoj redateljici Agnès Varda u Kinoteci zaključuje se filmovima koji se bave jednom od njezinih omiljenih tema – lutanjem. Temu otvara “Jedna pjeva, druga ne”, angažirana drama o prijateljstvu dviju žena, kroz koje je ispričala i priču o povijesti drugog vala feminizma u Francuskoj te borbi za pravo na autonomiju nad vlastitim tijelom, u kojoj je i sama aktivno sudjelovala.

Ako “Jedna pjeva, druga ne” govori o snazi kolektivnog udruživanja u političku borbu, “Bez krova i zakona” govori o stjecanju autonomije radikalnim odbacivanjem društva. Priča o djevojci koja je sigurnost malograđanskog života zamijenila slobodom života na cesti Vardi je donijela Zlatnog lava u Veneciji, Sandrine Bonnaire prometnula je u zvijezdu, a i danas ga se drži za jedan od njezinih najboljih filmova.

“Documenteur: Film emocija” Vardin je najosobniji film. Snimljen nedugo nakon prekida s Jacquesom Demyjem, Varda se u njemu hvata u koštac s osjećajima odljubljivanja, odvajanja i osamljenosti, na primjeru autofikcijske priče o ženi koja traži stan u Los Angelesu nakon prekida s partnerom.

Gledat će se i jedan od Vardinih omiljenih filmova, “Moj privatni Idaho” Gusa Van Santa. Ovaj film ceste mladiću u potrazi za majkom jedan je od kultnih filmova 1990-ih, a pomogao je etablirati struju novog queer filma u istome desetljeću. Glavne uloge odigrali su River Phoenix i Keanu Reeves.

‘Sve, i kosti’ (foto: Promo)

Temu i ciklus zaključujemo hrvatskom premijerom filma “Sve, i kosti” Luce Guadagnina, pričom smještenom u osamdesete o mladiću i djevojci kanibalskih sklonosti, koji putuju SAD-om u potrazi za ljubavlju i domom. Ovaj neobični križanac romanse, filma ceste i horora značenjski je bogata alegorija socijalnog i ekonomskog kanibalizma, ali i transgresivna metafora potrebe za dubinskim razumijevanjem i prihvaćanjem. Glavne uloge u filmu odigrali su Timothée Chalamet i Taylor Russell, koja je na festivalu u Veneciji osvojila nagradu za glumicu u usponu, dok je Guadagnino osvojio Srebrnog lava za režiju.

Noviteti: Pamtim samo sretne dane

Među Novitete stiže “Pamtim samo sretne dane”, elegična psihološka drama o muškarcu koji za vrijeme ručka u jednom restoranu dobiva priliku svjedočiti nizu situacija koje su mu obilježile život. Riječ je o novome filmu Nevija Marasovića u kojem se prepleću prošlost i sadašnjost, humor i drama, život i smrt.

Uz intrigantan koncept, film se može pohvaliti i uistinu impresivnom glumačkom ekipom, predvođenu Radkom Poličem u svojoj posljednjoj ulozi.

Ostali Noviteti

Među ostalim novitetima i dalje možete pogledati “Dječak i čaplja” Hayaa Miyazakija, “The Holdovers” Alexandera Paynea, “Zonu interesa” Jonathana Glazera, kao i uzbudljivu sudsku dramu “Slučaj Goldman” Cédrica Khana.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X