Paradise Lost u Boogaloou – tri doze dooma

Nakon što su nas prije (za koji dan biti će točno) dvije godine posjetili u prenatrpaom Vintage Industrial Baru, engleski gothic metalci Paradise Lost vratili su se u Zagreb, ali ovaj put u prostraniji Boogaloo.

Paradise Lost u Boogaloou (Foto: Izidor Tačković)
Paradise Lost u Boogaloou (Foto: Izidor Tačković)

Boogaloo se pokazao prostorno podosta podobnijim od Vintagea, kako za okupljanje brojnih fanova benda, tako i za same izvođače koji su imali bolju priliku zvučno i vizualno prezentirati svoj show nego na mnogo manjoj pozornici kluba u Savskoj. Možda su zato i taj posljednji koncert odsvirali zbrzano i bez mnogo volje.

Ovaj put Paradise Lost su nam došli na krilima novog, od fanova i kritike vrlo dobro prihvaćenog albuma “Medusa” koji su objavili ranije ove godine, a koji, kao i “The Plague Within” koji mu je prethodio, označava još jedan korak u smjeru povratka benda doom korjenima. Kako i dolikuje promotivnoj turneji, bend je sinoć n koncertu u cijelosti odsvirao prvu stranu novoga albuma, uz neizbježne točke iz ostatka gotovo trideset godina dugačke karijere.

Paradise Lost u Boogaloou (Foto: Izidor Tačković)
Paradise Lost u Boogaloou (Foto: Izidor Tačković)

Zanimljivo je da su možda i najbolji trenuci njihova nastupa bili upravo kada su svirali nove naslove poput naslovne pjesma albuma, ili “From the Gallows” ili “Gods of Ancient” s kojom su otvorili koncert. Publika je, naravno, posebno toplo pozdravila starije brojeve poput “Shadowkings” s albuma “Draconian Times”, te pogotovo “As I Die”, za koju ne možemo ne poželjeti da je bila izvedena s više energije, kako smo je nekad znali čuti.

Sinistro u Boogaloou (Foto: Izidor Tačković)
Sinistro u Boogaloou (Foto: Izidor Tačković)

Najvećim iznenađenjem večeri neupitno se pokazala prva predgrupa, Sinistro iz Portugala koja je, prirodno, nastupila pred manje ljudi nego preostala dva benda, ali svakako ju je trebalo vidjeti. Bend svira teški doom/sludge kojem se suprostavlja zanimljiv vokal pjevačice Patricije Andrade, koja pjeva, recitira, glumi i pleše upečatljive plesove u kojima se, primjerice, bori s vlastitom majicom i slično. Cijeli nastup možda djeluje odveć teatralno određenom tipu publike na ovakvim koncertima, ali ovome bendu mora se priznati originalost u jednakoj mjeri kao i dobar zvuk.

Ljestvicu žestine za dodatni stupanj podigli su američki Pallbearer, koji na turneji promoviraju svoj ovogodišnji album “Heartless”. Zvukom srodni Paradise Lostu, odsvirali su pošten set čiju je kvalitetu narušio slab miks vokala u odnosu na ostatak benda. Ta boljka se djelomično prenijela i na zvijezde večeri, ali u slučaju Pallbearera činilo se kako se i pjevač Brett Campbell samoga sebe slabo čuje što mu je kroz cijeli nastup otežavalo pjevanje.

Pallbearer u Boogaloou (Foto: Izidor Tačković)
Pallbearer u Boogaloou (Foto: Izidor Tačković)

Paradise Lost ne voli zaobilaziti Zagreb na svojim turnejama, a sudeći prema odazivu publike i na ovom susretu, čini se kako se to neće ni u budućnosti mijenjati, jer ovdašnja publika ostaje vjerna ovom bendu kud god ga mijene stilova i kvaliteta izdanja i nastupa nosile. Po pitanju ovog posljednjeg, sa sinoćnjim svi mogu biti prilično zadovoljni.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X