Paul The Walrus ‘Dolphin And Whale Watching Part One’ – Obećavajuće

Novi zagrebački bend Paul The Walrus koji svoj izričaj gradi na utjecajima ikona poput Beach Boysa i Beatlesa, ali i mlađih, ponajviše, Fratellisa objavio je prvi EP ‘Dolphin And Whale Watching Part One’.

Paul The Walrus ‘Dolphin And Whale Watching Part One’

Na „Dolphin And Whale Watching Part One“ su predstavljene četiri pjesme, a hoće li se one naći i na dugosvirajućem prvijencu na kojem Paul The Walrus rade možda i nije toliko bitno koliko je bitno to da sasvim solidno stoje kao cjelina ovog ‘extended playa’. Osnivač i idejni pokretač je Borna Mijolović, ujedno je napisao, izveo, otpjevao i snimio „Dolphin And Whale Watching Part One“, što je samo po sebi pohvalno, a pridružili su mu se Branimir Kuruc iz Them Moose Rush na bas gitari, Miro Kadijević na ritam gitari i pratećim vokalima, te Trgovec Greif na bubnjevima.

Paul The Walrus ne odiše u retro štihu samo po pitanju aranžmana, nego cjelokupnog ozračja oslanjajući se više na durski ugođaj topline i bezbrižnosti iz kojih dodatno progovara i doza ironije, jer je općenito teško balansirati po toj liniji između banalnosti i ironije, jer se izvođači, posebice mladi, začas mogu pretvoriti u vlastitu karikaturu. Ovdje o tome, na sreću, nije riječ. Mijoloviću se u tom segmentu ocrtava dovoljno zrelosti da ne napravi pogrešku, kao što je svakako pohvalna ‘manje je više’ strategija po pitanju minutaže EP-ija „Dolphin And Whale Watching Part One“, naime samo jedna pjesma prelazi trajanje od tri minute, pa se i tu solidno definira usvajanje beatlesovske pop škole ranije faze.

No i tu bi situacija začas postala banalna da nema pjesme „Jack The Ripper“, koja dolazi treća po redu i koja se može smatrati nosivom konstrukcijom cijele priče. To je punokrvna storytelling pjesma koje se ne bi posramili ni Fratellis, koje Paul The Walrus navode među uzore, i to u svakom pogledu. Lepršave prve dvije pjesme „Not So Sweet“ i „1940“ kao da logično vode do nje kao čvrstog sidrišta, kao što i „Miss Milton“ nakon „Jack The Ripper“ otvara prostor za širu vokalnu harmonijsku lepezu uzimajući od zvuka šezdesetih i sedamdesetih dovoljno elemenata za retro štih, ali i pametno izbjegavajući previše ‘začinjavanja’ što bi eventualno od nje moglo napraviti patetičnu kašu.

Obećavajuće – je možda najbolji epitet za EP ovog benda koji je trenutno u fazi ‘mapiranja gradskih klubova’ i stjecanja koncertnog iskustva.

Ocjena: 7/10

(Samizdat/Bandcamp, 2018.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X