Pavle Miljenović Trio zatvorio ‘Street Edition’ 14. Zagreb Jazz Festivala

Jazzg Street Edition kao i prošle godine poslužio je kao pozivnica građanima na niz koncerata stranih zvijezda koji će se održavati počevši od sljedećeg tjedna.

Pavle Miljenović Trio na 14. Jazzg (foto: Vedran Metelko)

Jučerašnjim koncertom Pavla Miljenovića na uglu Bogovićeve i Gajeve ulice u centru Zagreba zatvoren je tzv. ‘Street Edition’ 14. Zagreb Jazz Festivala. Riječ je o nizu od tri besplatna koncerta domaćih jazz zvijezda koje su se tri subute zaredom odvijala na zagrebačkoj špici točno u podne.

Sezonu uličnih koncerata otvorila je Valerija Nikolovska koja je nastupila u pratnji svog trija kojemu se ovaj put pridružio i solist trubač Davor Križić. Predvođeni snažnim glasom pjevačice su izbor strandarada iz američke blues i jazz pjesmarice (“Everyday II Have the Blues”, “Afro Blue”, “Night and Day”…), a poveremno su posezali i za pop rock klasicima poput “Sunny”, ili najupečatljivije izvedbe koncerta, sjajne “Moondance” Vana Morrisona.

Sljedeća subota pripala je kvartetu gitarista Filipa Pavića koji je u sastavu Petar Ćulibrk (klavijature), Borko Rupena (bubanj) i Zvonimir Šestak (bas) izvodio autorski materijal sa svoja dva albuma “Terra Incognita” i “Labyrinth Songs”. Pjesme poput nježne “Be a Light onto Yourself” ili uzavrele “Bedouine” pokazale su da se publika sastavljena od ljubitelja jazza i slučajnih prolaznika itekako može privući i bez posezanja za dobro poznatim melodijama.

Pavle Miljenović Trio na 14. Jazzg (foto: Vedran Metelko)

Jučerašnji koncert Pavla Miljenovića sastojao se od materijala iz repertoara jazz divova kao što su Thelonious Monk (“Blue Monk”) i Miles Davis (“Nardis” i “Solar”, premda Miles nije autor ni jedne, a melodija potonje unatoč tome uklesana je u njegov nadgrobni spomenik, podučio nas je Pavle) te Bill Frisell čija je”Strange Meeting” koju su izvodili nadahnuta poemom o noćnim morama vojnika kojeg u snovima proganja čovjek kojeg je ubio u ratu. Miljenovića je pratio dvojac iz mlađe garde domaćih džezera, Fran Krsto Šercar na ogoljenom bubju (“ZET bubanj,” kako ga je duhovito prozvao frontmen) te talentirani kontrabasist Ivan Džajić kojeg u posljednje vrijeme sve ćešće imamo priliku vidjeti na pozornicama.

Jazzg Street Edition kao i prošle godine poslužio je kao pozivnica građanima na niz koncerata stranih zvijezda koji će se održavati počevši od sljedećeg tjedna, pa sve do druge polovice studenog na nekoliko različitih pozornica u gradu. Prvi od njih zakazan je u četvrtak kad će se u maloj dvorani KD Vatroslav Lisinski ukazati jedna od trenutno najtraženijih izvođačica u svijetu jazza, sjajna Lakecia Benjamin, dok će u subotu u Petom kupeu na svom drugom ovogodišnjem nastupu u Hrvatskoj svirati Princeova basistica Ida Nielsen sa svojim pratećim sastavom The Funkbots. Kao predgrupa nastupit će B’s Funstallation.

Festival se nastavlja u kazalištu Kerempuh gdje će 24. listopada pjevati Cyrille Aimee, a u studenom nas očekuju koncerti kvarteta pijanistice Rachel Z sa programom iz pjesmarice Waynea Shortera, zatim grupe The Baylor Project koja izvodi glazbu na tragu spoja jazza i gospela te jedne gotovo supergrupe, KÖCK, koju čine Benjamin Koppel, Scott Colley, Magnus Öström i Jakob Karlzon.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X