Peglanje anarhije

Iako su im tekstovi pjesama otvoreno kritizirali konzumerizam, vizuali prvijenca britanskog punk benda Sex Pistolsa nedavno su se pojavili na potrošačkim kreditnim karticama, piše Guardian.

Kreditne kartice Virgin Moneya: God save the 'pegla' machine! (Izvor: virginmoney.com)
Kreditne kartice Virgin Moneya: God save the ‘pegla’ machine! (Izvor: virginmoney.com)

Virgin Money, banka u vlasništvu kontroverznog Richarda Bransona, nedavno je predstavila tri nove kreditne kartice, dvije s necenzuriranim vizualima s albuma “Never Mind The Bollocks” objavljenog 1977. godine i treću koja se odnosi na single grupe “Anarchy in the U.K”.

Novinar Guardiana zapitao se je li John Lyndon autor pjesme “Anarchy In The U.K.” imao na umu pokretanje vlastitih kreditnih kartica kad je pjevao: “Your future dream is a shopping scheme” (Tvoj budući san je kupovni plan). Možda čak i je ako se prisjetimo da se Lyndon ranije pojavljivao i u reklami za maslac tvrtke Country Life.

Kako god bilo, iz Virgin Moneya su povodom predstavljanja kartica poručili kako je “vrijeme da potrošači dobiju u džepu malo buntovništva”. Michele Greene, direktorica banke je rekla: “Lansiranjem ovih kartica htjeli smo istaknuti nasljeđe i različitost Virgin kompanije. Sex Pistolsi su prodrmali tadašnje konvencionalne stavove baš kao što mi danas želimo prodrmati bankarstvo u Ujedinjenom kraljevstvu”.

Richard Branson, vlasnik banke, podsjetio je kako su Pistolsi potpisali ugovor 1976. s Virgin Recordsom nakon što su ih odbili EMI i A&M te dodao: “Možda će neki obožavatelji grupe negodovati zbog našeg proizvoda. Drugi će pak prihvatiti izazov i nabaviti karticu na kojoj piše “Bollocks” (sranje, smeće) kako bi izazvali zgražanje prilikom kupovine u uštogljenim i otmjenim trgovinama”.

Naš kratki zaključak bio bi da je zaista zapanjujuća sposobnost kapitalizma da oružje svojih najljućih neprijatelja pretvori u vlastite proizvode.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X