Pet izložbi za 60. Pula Film Festival

Festival igranog filma u Puli osim što će ove godine imati priliku ponuditi publici rekordan broj domaćih filmskih naslova od neovisnosti Hrvatske svoju će šezdesetu obljetnicu označiti i najvećim brojem izložbi do sada.

Predstavljanje izložbi na 60. Pula Film Festivalu

Na konferenciji za novinare održanoj četvrtak u Kinu Valli predstavljene izložbe koje će svoje eksponate ponuditi svim zainteresiranima za filmsku ali i srodne umjetnosti. Prisutnima su se obratili ravnateljica Festivala Zdenka Višković-Vukić, producentica Festivala Tanja Miličić, ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac, kustosica Branka Benčić i predsjednica udruge MMC Luka Mirjana Grahovac, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Istre Gorka Ostojić Cvajner i voditelj Galerije Makina Hassan Abdelghani.

Izložbu Festivalska Pula predstavio je Gracijano Kešac ispred Povijesnog i pomorskog muzeja, a koja je nastala u suradnji spomenutog muzeja, Hrvatskog državnog arhiva i Festivala igranog filma u Puli. Cilj zajedničke izložbe Festivalska Pula je predstaviti šezdeset godina Festivala koji je tijekom svog postojanja sakupio čak 443 filmsku noć, 1513 projekcija domaćih i 249 stranih filmova. Izložba će prikazati crtice iz povijesti najstarijega i najposjećenijeg hrvatskog festivala, njegov utjecaj na život u Puli i njezine građane, značaj Festivala igranog filma za Pulu i Istru te ulogu koju on ima u domaćoj filmskoj proizvodnji na nacionalnoj, ali i europskoj razini. «Jedan od ciljeva izložbe je i ukazivanje na važnost, bogatstvo i izuzetnu vrijednost cjelokupne građe o povijesti Festivala igranog filma u Puli koja je do danas ostala sačuvana u različitim institucijama i privatnim zbirkama.» istaknuo je Kešac. Izložbu možete razgledati od subote, 13. srpnja u Zero Strasse pa sve do listopada ove godine.

Ipak, prva izložba koja će biti dostupna filmskim zaljubljenicima ona je iz Kina Valli posvećena karikaturama najnagrađivanijeg filmskog autora s ovih prostora, Dušana Vukotića. Teško da na svijetu ima nacionalnog filmskog festivala koji se može „pohvaliti“ da mu je jedan od vlasnika statue Oskara bio kroničar i to kroz formu karikature. Jedna od Vukotićevih  preokupacija bilo je i bavljenje karikaturom – u razdoblju od 1957. do 1989. godine je na predzadnjoj stranici časopisa „Filmska kultura“ imao stalnu kolumnu/karikaturu u kojoj se na svoj karakterističan, likovno dojmljiv, izražajno ekspresivan i dramaturški ingeniozan, pa i ciničan način bavio filmom i kinematografijom u cjelini. Kustos izložbe je Veljko Krulčić, a izložba je organizirana u suradnji Udruge „Dušan Vukotić“ i Pula Film Festivala. Upravu u Kinu Valli izložba će biti postavljena i spremna za poglede od 13. srpnja pa sve do 4. rujna ove godine.

Nakon Vukotićevih karikatura sljedeća izložba koja će otvoriti svoja vrata jest ona iz galerije Makine. Hassan Abdelghani, voditelj galerije, predstavio je rad londonske vizualne umjetnice Minnie Weisz čija će izložba fotografija u camera obscura izričaju biti otvorena u petak 19. srpnja. «Izložba ove svjetski poznate umjetnice zasigurno će obogatiti program ovogodišnjeg Festivala i privući još dodatni broj ljudi.» naglasio je Abdelghani. Fotografije Minnie Weisz otkrivaju umjetničinu fascinaciju napuštenim prostorima, ona istražuje njihovu povijest i društveni kontekst i pri tom otkriva njihovu dušu. I sam naziv izložbe, View With a Room o njoj dovoljno govori.

Dvadeset i prvog srpnja u MMC Luka bit će otvoren i ovogodišnji Cinemaniac kustosice Branke Benčić i Mirjane Grahovac iz MMC Luka. Izložba Misliti film okuplja međunarodne i hrvatske umjetnike i umjetnice koji u svom radu propituju film kao sustav reprezentacije, “tehnologiju društva”, kompleksan sistem produkcije i reprodukcije pokretnih slika. Izloženi radovi će ukazati na trag kojeg su filmovi ostavili u cjelokupnoj kulturi, te kako su filmski način mišljenja, iskustvo gledanja filmova, filmski jezik, povijest, teorija i estetika filma oblikovali umjetničke prakse  i pogled na svijet. Izložba pristupa ideji filma kao kompleksnom i razvijenom sustavu reprezentacije, filmskim kodovima i konvencijama koji oblikuju dominantan poredak, a film je shvaćen kao “tehnologija društva”, spoj materijalnog i konceptualnog aparata, ideologije i tehnologije filma i kinematografije kao društvene institucije. Benčić i Grahovac ponosno su komentirale kako je ovo već dvanaesta godina održavanja Cinemaniaca kao dijela Festivala te kako je u tih dvanaest godina značajan broj autora koji propitkuju film i kroz druge vidove umjetnosti ostavio upečatljiv trag u festivalskoj kronologiji. Autori čiji radovi će definirati ovogodišnji Cinemaniac i više su no zanimljivi i značajni: Cameron Gainer, Ellie Krakow, Vladislav Knežević, David Maljković, Dalibor Martinis, Mario Pfeifer i Sarah Wood. Već tradicionalno svečano otvorenje Cinemaniaca je dan nakon otvorenja Nacionalnog programa, u nedjelju, 21. srpnja.

Posljednja u ovom tekstu, no nikako ne i najmanje važna je izložba Muzeja suvremene umjetnosti Istre. Izložba Hrvatski filmski plakat prikladno je smišljena uz festivalsku obljetnicu, a pokušava predstaviti razvoj i presjek tog značajnog segmenta grafičkog oblikovanja, jer filmski plakati što su ih dizajnirali naši umjetnici, nisu samo dragocjeno svjedočanstvo o hrvatskoj filmskoj produkciji, već se iz njih mogu prepoznati likovni standardi prošlih i sadašnjih vremena. Izložba je zamišljena kao svojevrsna antologija jer obuhvaća cjelokupno stoljetno razdoblje od  prvih plakata nastalih u dvadesetim godinama prošlog stoljeća do danas. Osim uvodnog povijesnog segmenta, svi ostali plakati na izložbi su oni koji su u proteklih šezdeset godina festivalske dane promicali ulicama i trgovima Pule. «Opsežnim i  dubinskim radom na ovoj izložbi oplemenjujemo saznanja o povijesnim i umjetničkim vrijednostima hrvatskih filmskih plakata i njihovim autorima» istaknula je Ostojić Cvajner. Izložba se otvara u ponedjeljak, 22. srpnja.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X