‘Pick of the Week’ – od Kendricka do vijetnamskog soula

Petak je već tradicionalno dan kada se na streaming platformama objavljuje najviše nove glazbe. U rubrici ‘Pick of the week’ donosimo preporuke najboljeg od najrecentnije svjetske glazbe.

Saigon Soul Revival ‘Mối Lương Duyên’

Kendrick Lamar “Not Like Us”

Dva najbolja repera današnjice, Kendrick Lamar koji to zaista i jest i Drake koji samo misli da to jest, trenutno vode rat takozvanim diss pjesmama, singlovima kojima je prvenstvena zadaća nekoga verbalno napasti. Kendrick je upravo objavio još jedan takav singl naziva “Not Like Us”, a koji na svom omotu ilustrira pucnjavu koja se ranije ovog tjedna dogodila na Drakeovom imanju i u kojoj su, prema dostupnim informacijama, stradala dva Drakeova stražara.

Ghostpoet “Hold the Line!”

“Hold the Line” prvi je novi singl kojeg je ovaj britanski spoken word umjetnik izbacio još od 2020. i albuma “I Grow Tired But Dare Not Fall Asleep”. Novi singl sonično je prilično različit od Ghostpoetovog dosadašnjeg rada, a nakon nekoliko sati razbijanja glave, odlučio sam kako podsjeća na Sonic Youth i njihov album “NYC Ghosts & Flowers”.

Dal Sasso Big Band “Chick Corea: Quartet No. 2, Part 2 (Dedicated to John Coltrane)”

Izdanje čiji naziv poprilično jasno i precizno objašnjava o čemu je riječ.

John Cale “Shark-Shark”

Nitko ne zvuči više kao The Velvet Underground od The Velvet Underground ili u ovom slučaju Johna Calea i njegovog novog singla “Shark-Shark” ususret novom albumu “POPtical Illusion” koji bi trebao izaći 14. lipnja. Album dolazi samo godinu dana nakon fenomenalnog “Mercy” na kojeg su fanovi čekali gotovo cijelo jedno desetljeće.

Mick Harvey “Five Ways To Say Goodbye”

Tko o čemu, Mick Harvey o Marlene Dietrich, Leeju Hazelwoodu, Neilu Youngu i svojim australskim kolegama, ponovno i uz pomoć vokalistice Amande Acevedo. “Five Ways to Say Goodybe” peti je Harveyev studijski solo album koji se zvukovno naslanja na svoje prethodnike, ali ipak donosi dozu svježine.

Shannon and the Clams “The Moon is in the Wrong Place”

Shannon and the Clams potpuno je sulud bend koji spaja doo-woop, klasični R&B, garaže rock, psych rock i surf, a mogao bi se svidjeti fanovima King Gizzarda i njihovog Lizard Wizarda, s razlikom što je “The Moon is in the Wrong Place” tek drugi album koji su objavili u ovom desetljeću nakon prethodnika “Year of the Spider” iz 2021. godine.

Pokey LaFarge “Rhumba Country”

Stari dobri Pokey LaFarge ostaje vjeran svom blues-folk-country-swing-jazz-rockabilly zvuku, osim što je na albumu “Rhumba Country” sve to skupa, očekivano, malo drugačije ritmizirao.

Kenny Baron “Beyond This Place”

Jazz. I to ne bilo kakav jazz, već jazz s velikim J jer dolazi od Kennyja Barona koji se i dan danas smatra jednim od najutjecajnijih jazz pijanista još od vremena bebopa. “Beyond This Place” je jedan od onih jazz albuma koji se slušaju nedjeljom kad pada kiša, na jedan od onih dana zbog kojih, barem ako je vjerovati Dylanu Dogu, ljudi ipak požele da nisu besmrtni. Vrhunsko ostvarenje. I album, i Dylan Dog…

Saigon Soul Revival “Mối Lương Duyên”

U kategoriji bizarro ovog tjedna imamo Saigon Soul Revival i “Mối Lương Duyên”. Ako sam sve ovo dalekoistočno znakovlje dobro prekopirao u internetsku tražilicu, riječ je o vijetnamskom sastavu iz Ho Chi Minh Citya čija je misija”‘ponovno na scenu vratiti sirovi zvuk vijetnamskog rocka i soula 1960-ih i 1970-ih”. Čini se da su Amerikanci u Vijetnam osim napalma donijeli i svoju američku glazbu, a mi danas možemo uživati u odličnom ‘revivalu’ nečega za što nismo niti znali da se ikad dogodilo.

Jessica Pratt “Here in the Pitch”

Freak-folkeri, nostalgičari i hipici (i oni koji vole nositi stare bakine veste) svih zemalja, ujedinite se, Jessica Pratt ima odličan album za vas!

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X