PIL u Tvornici – Lydonovo slavljenje 1979.

Lydon je najavio kako na koncertu u Tvornici neće biti klišeja iz sedamdeset i sedme. Uistinu, slavila se sedamdeset i deveta.

Public Image LTD u Tvornici (Foto: A. V.)

Godina je to kada je potreba za sinergijom punka i disca (dvije tada najvitalnije scene) bila u glavama kako kritičara tako i glazbenika, a sigurno se dala osjetiti i u bokovima publike. Ovaj mutantski disco (kako se nazivao analogni američki fenomen) u Britaniji je dobio neočekivanog prvoborca u Johnu Lydonu, koji je dvije godine ranije pod imenom Johnny Rotten zaprijetio glasom kakav engleska nije čula od Lennona/Jaggera iz zlatnih A Hard Day’s Night/Aftermath dana.

Treba razlikovati stvari, bar dvije težnje u engleskom post-punk svijetu. Disco je zaista i bio kamen temeljac i misao vodilja i svjetionik, ili što već, za važan dio dance punk inovatora od Gang Of Four i Joy Division u Velikoj Britaniji do Talking Headsa i Blondie s druge strane oceana. U svom radničkom naselju, mladi John Lydon ipak se kretao na ritam jednih drugih, domaćih, crnaca. Reggae.

Dok su se Lennon i Jagger oduševljavali blagom (afro)američke pop produkcije, novina Lydonove revolucije bila je u inkorporaciji izričaja engleskih crnaca, Jamajčana, u lokalni (sub)pop jezik. Tako Rottenov prezrivi punk napad postaje Lydonov otuđeni dub krik. Bitna ‘engleština’ ovog poteza možda naznačuje i početak getoizacije otočnog rocka i popa, veliki “fuck you!” globalnoj (čitaj:anglosaksonskoj) kulturi šezdesetih u kojoj su se engleski i svjetski pop heroji preklapali.

Svoju odanost engleskoj stvari Lydon je u prepoznatljivo svežderskoj maniri potvrdio podrškom rave pokretu. Ljubav koja se pokazala obostranom gostovanjem na singlu “Open Up” grupe Leftfield. Da ipak nije imun na afroameričke ideje Lydon je pokazao suradnjom s Afrikom Bambaatom na “World Destruction”, pionirskom rap-rock djelu.

Učinke ove višedesetljetne svežderske prakse imali smo priliku iskusiti u srijedu u Tvornici kulture. Dobili smo groove svih boja i mirisa, od voodoo čarolije “Albatross”, preko arena-pop sjaja “Dissapointed” i post punk rocka (kojeg je onako usput izmislio 1978.) “Public Image” do već spomenute house budnice “Open Up”. Dobro raspoložen, u taman klimatiziranoj Tvornici, pred solidnim brojem starih obožavatelja, ali i mladih uvažavatelja Lydon je napravio odličan tulum. Ne konfrontacijska punk proklamacija, već sveinkluzivni post-punk projekt.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X