Pink Floyd ‘Live At Knebworth 1990’ – smijanje Watersu u brk

U nizu koncertnih reizdanja Pink Floyda svoje mjesto pronašao i koncertni zapis s britanskog Knebworth festivala koji je prvotno bio objavljen 2019. godine kao dio ‘Later Years’ box seta grupe. Ove godine je pak izašao kao zasebni album.

Pink Floyd ‘Live at Knebworth 1990’

Pored financijske, nema neke pretjerane koristi u objavi ovog albuma. U sklopu „Later Years“ box seta objavljenog prije dvije godine, zapis s tog festivalski nastupa bio je solidan dodatak, obzirom da su Floydi svoje fanove odavno naviknuli na dvosatna live izdanja. I te 1990. je niz od sedam pjesama („Shine On You Crazy Diamond, Parts 1-5“, The Great Gig In The Sky, „Wish You Were Here“, „Sorrow“, „Money“, „Comfortably Numb“ i „Rum Like Hell“) bio skraćeni prelet kroz set listu onoga što su Floydi na tadašnjoj mamutskoj solo turneji isporučivali diljem svijeta.

No Knebworth je te godine bio u znaku medijskog ‘tko je tko na sceni’ prefiksa. Ne samo da je bio izuzetno posjećen (120.000 tisuća ljudi), već ga je uživo prenosio i MTV u naponu svoje snage, ugleda i popularnosti. Tako da je i ta televizijska kuća u tom prijenosu imala reviju giganata iz osamdesetih. Floydi su dakako bili headlineri, no pored njih nastupili su Eric Clapton, Dire Straits, Elton John, Phil Collins, Genesis, Paul McCartney, Robert Plant & Jimmy Page, Status Quo, Tears for Fears i Cliff Richard & The Shadows. Televizijski prijenos također je bio i razlog za izvlačenje ‘teške artiljerije’ po pitanju gostiju, tako da su se Gilmouru, Wrightu, Masonu, i dakako mnogoljudnom pratećem bendu još pridružili Michael Kamen i saksofonistica Candy Dulfer koja je tih godina bila u izuzetnom fokusu MTV-ija, tako da je i taj povratak Floyda na domaći teren uslijed svjetske turneje bio trijumfalan.

No kao što je kazano, u smislu set liste to zvuči kao dobrim dijelom izrezani uobičajeni koncert Floyda iz tog vremena (i kasnije). Najnespretniji odabir nazire se u tome što „Great Gig In The Sky“ dolazi odmah nakon „Shine On You Crazy Diamond“. A ona je finalno poglavlje uvodne mini trilogije s albuma „The Dark Side Of The Moon“, tako da su se i nakon odlaska Rogera Watersa Gilmour, Mason i Wright uvijek držali niza u kojem su prije „Great Gig In The Sky“ svirali „On The Run“, „Time“ i neizostavni reprizni prijelaz pjesme „Breathe“.

Koliko ne valja „The Great Gig In The Sky“ s vokalizama tri prateće pjevačice izmjestiti izvan tog konteksta najbolje svjedoči ovaj koncert. Upravo je tu očito da su Floydi odstupili od svoje provjerene prakse kako bi išli na ruku televizijskom prijenosu; u smislu da će dobro izgledati da nakon otvorenja s legendarnom „Shine On You Crazy Diamond“ u prvom planu budu ženske vokalne točke, bez obzira što tu nedostaju dva bitna glazbena poglavlja.

S druge strane, to zvuči i kao prikriveno bendovsko pokazivanje srednjeg prsta Watersu obzirom da je „The Great Gig In The Sky“ jedina od tri spomenute pjesme koje ne potpisuje i on na „The Dark Side Of The Moon“ albumu. „Comfortably Numb“ s „The Wall“ je ovdje bila neizbježna, no dobro znamo da zbog epskog gitarskog sola u ovoj pjesmi jezičac na vagi zajedničke Watersove i Gilmourove pjesme uvijek ide u korist potonjeg, a slično se može reći i za posljednju „Run Like Hell“.

Dakle, ne može se izbjeći dojam da je tu pomalo riječ o smijanju Watersu u brk pred 120 tisuća ljudi i u televizijskom live prijenosu. No s druge strane, „Live At Knebworth 1990“ teško može stajati bok uz bok s drugim samostalnim live albumima Floyda. I smijanje u brk ima svoju cijenu.

Ocjena: 7/10

(Pink Floyd Records / Dancing Bear, 2021.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X