Pips, Chips & Videoclips ‘Vesna’ – samo putem promjene

Što god mislili o Dubravku Ivanišu – Ripperu, teško mu možete osporiti da je jedan od rijetkih koji svoj bend uvijek pokušava iznova izmisliti, prilagoditi zeitgeistu i najzanimljivijim strujanjima na svjetskoj glazbenoj sceni.

Pips, Chips & Videoclips ‘Vesna’

Pips, Chips & Videoclips tako su, nakon adolescentskog naslanjanja na The Clash i rani Psihomodo Pop na debiju “Shimpoo Pimpoo”, u vrijeme ne baš precizno nazvane Fiju Briju generacije nalikovali i na Oasis i na Blur, a u novom tisućljeću znali zazvučati i poput ovdašnjeg odgovora na psihodeličnu melankoliju Flaming Lipsa. Pritom ipak nikada nisu prestali biti Pipsi, već su kroz sve te metamorfoze prošli zadržavajući ključne značajke svog autorskog rukopisa. Drugim riječima, kada biste me tražili da ih opišem samo jednim stihom odabrao bih ‘samo putem promene’ neprežaljenih EKV.

Deset godina poslije “Walta”, do ovog tjedna posljednjeg im dugosvirajućeg uratka na kojem su se djelomično vratili gitarističkom zvuku s najboljih albuma “Fred Astaire” i “Bog”, ulazimo u novu kreativnu fazu grupe u kojoj su ‘zvijezde vodilje’ LCD Soundsystem, King Gizzard & the Lizard Wizard, noviji radovi Porto Morta i drugi bendovi koji pokušavaju izbrisati granice između alternativnog popa, rocka i glazbe bazirane na sintesajzerima i kompjuterima. Ripper i ekipa te su utjecaje doživjeli kao savršene za eksperimentiranje, točnije ubacivanje stvarno svega i svačega ne samo na album, već povremeno i unutar jedne jedine pjesme. Manje zagriženim fanovima, odnosno onima koji vole desetak najvećih, skoro bez iznimke prilično starih hitova, ovaj bi materijal radi toga, kao i zbog najviše synthova i programminga dosad, mogao biti too much, posebno na prvo slušanje.

I sam bi, da sam ovu recenziju pisao u petak, nekih tridesetak minuta nakon što sam otvorio file pod imenom “Vesna” i pritisnuo ‘play’, album vrlo vjerojatno proglasio najnižom točkom njihove karijere i zaključio da su Pipsi u krizi iz koje se neće tako lako izvući. Svakim idućim preslušavanjem dojam se popravljao premda mi neke pjesme i dalje nikako ne sjedaju.

U pitanju su prvenstveno “Klijenti” i zajebantska “SSND” (skraćenica za ‘svi su na drogama’) koju donekle ipak izvlači ubrzana završnica.”Glas za bluz” i singl “Većinom” upravo su one na koje sam aludirao pišući o stvarima koje se poboljšavaju ‘repeticijom’, a najimpresivnije na ploči bez ikakve su dvojbe tri pjesme na granici laganijeg i srednjeg tempa. U “Copperfield&Coppertone” može se među ostalim čuti i Haustor iz “Bolero” faze, posebno zahvaljujući ‘vožnji’ basa, “Netko” kotač vremena okreće još koju godinu unatrag, sve do dana kada su The Clash otkrili dub, dok me “Vesna” sjetila na samostalne radove Damona Albarna.

Tekstovi na ovoj ploči ulaze među najprohodnije koje je ikad napisao, a većinom se bave starenjem i sredovječnošću (‘i svako ko te sretne sjeti te na tebe/otprije kad si bio mlad’), bilo da pod povećalo uzima ljubavne veze u kojima već dugo nema gotovo ničega osim navike, propuštene šanse (‘svaka bi te nazvat htjela/po imenu te noću dozvat/al ti nemaš mob’) ili one koji vlastitoj mladosti nikako ne uspijevaju uputiti posljednji pozdrav (‘svaki puta kad odemo u Pariz tebi u inat ja se zgazim’).

Ne vjerujem da će ovih osam pjesama zauzeti neko važnije i dugotrajnije mjesto u set-listama grupe, a kamo li se pridružiti stvarima poput “Gume na kotačima”, “Ljeto 85”, “Plači” ili “Bog” koje potpuno opravdano uživaju status evergreena. S druge strane, čini mi se da im to nije bila ni svrha.

Ocjena: 7/10

(LAA, 2023.)

 

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X