‘Pljuni istini u oči’ – nadrealni film o apsurdnom glazbenom remek-djelu

‘LP Film Buldožer – Pljuni istini u oči’ dokumentarac je o jednom od najutjecajnijih jugoslovenskih rock albuma svih vremena.

buldozerIako je objavljen prije više od 40 godina, prvijenac Buldožera sasvim mladenački komunicira s novim generacijama. Redateljica Varja Močnik dovela je pred kamere članove benda, prijatelje i obožavatelje. Njihova sjećanja isprepliću se s fiktivnim scenama, fotografskim materijalom, arhivskim snimkama i animacijama. Rezultat je nedrealističan filmski uradak, koji progovara ne samo o legendarnoj ploči, već i o tadašnjem i današnjem društvu i vremenu.

– Ovo je apsurdni film o jednoj ozbiljnoj glazbenoj skupini. Na snimanje je uloženo pet posto truda, a sve ostalo utrošeno je na razgovore, pregovore, putovanja, pregledavanje arhive, gubljenje živaca, koncepte, montažu i seanse. To je trajalo jedanaest godina – izjavila je redateljica Varja Močnik, inače urednica programa Slovenske kinoteke i festivala Kino Otok.

Dokumentarac o Buldožerima drugi je dio serijala „Glasba je časovna umjetnost“ (Glazba je vremenska umjetnost), u sklopu kojeg je već objavljen film o ploči „Dolgcajt“ Pankrta, a u planu je i dokumentarac o prvom albumu grupe Laibach, koji će biti prikazan na ljeto 2018. godine. Film o Buldožerima svjetsku premijeru imao je nedavno u Beogradu.

Grupa Buldožer je u znameniti prvijenac „Pljuni istini u oči“ iz 1975. godine utrpala svu silu glazbenih i kulturoloških utjecaja, od alternativnih inačica rocka i popa do jazza. I sam omot ploče (dizajniran kao časopis po uzoru na „Thick As a Brick“ Jethro Tulla), nimalo sličan ičemu dotad na jugoslavenskoj glazbenoj sceni, sugerira da album nudi jedinstveni spoj naizgled nespojivih elemenata.

Tekstovi pjesama na rubu smisla, poetika ironije i apsurda, šokantni i fascinantni javni nastupi te koncertni performansi u Zappinoj freak-out maniri doveli su do potpune rasprodaje prve neklade albuma. Njihov nakladnik PGP RTB, zbog političkih pritisaka, nije pristao otiskati novu seriju primjeraka ploče.

 

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X