Po’ metra crijeva ‘Boškarin IV’ – između Dylana Doga i Scooby-Dooa

Po’ metra crijeva na svom četvrtom albumu nastavljaju ples po tankom ledu, s jedne strane jašući na postulatima metala čiji zagriženi fanovi zbog izražene humorističnosti tekstova i world music elemenata možda neće oduševljeno prihvatiti njihovu glazbu, dok oni koje bi možda upravo te stvari privukle, neće lako prihvatiti žestinu i oštrinu muzike.

Po’ metra crijeva “Boškarin IV”

Po’ metra crijeva prvaci su žanra koji nazivaju ča-metalom, žestoke glazbene struje koja standardnom rock instrumentariju dodaje i primorski puhački instrument sopile. Ovaj egzotični dodatak njihovom zvuku dodaje tradicijski ton kojemu pridonose i povremeno vokaliziranje u istarskim ljestvicama. Dodamo li svemu tome i tematiku pjesama koja često pokriva lokalnu mitologiju koja je ionako puna raznih štriguna i inih bića koja vrebaju iz mraka, pred nama je proizvod koji igra prema pravilima metal kulture, ali se među ostalim izvođačima izdvaja svojim jedinstvenim elementima i stilom.

Premda postoje već dva desetljeća, PMC od posljednjeg albuma Ča metal (2018) privlače sve više interesa, a baš jučer (17. travnja), objavili su i svoje četvrto studijsko izdanje “Boškarin IV”. Riječ je o kolekciji od 13 pjesama različite metraže i ukupnog trajanja od 40 minuta koja bend prikazuje u dobrom raspoloženju dok se probija kroz različite – što mračne, što prozaične – teme.

Album počinje uvodnim dijalogom čiji humorističan ton slušatelju odmah daje do znanja da stvari koje slijede, koliko god mračno i nasilno mogle zvučati, treba uzeti s mnogo više od zrna soli. Drugim riječima, ovo je komedija s elementima horora, nešto između Dylana Doga i Scooby-Dooa, ali fanovi filmova strave isto tako znaju da su neki od najboljih negtivaca, od Freddyja Kruegera do lanjskog Terrifiera, utoliko strašniji jer imaju izražen smisao za humor. Ipak, otvaranje ploče skečom pokazuje se kao, u najmanju ruku, dubiozan potez, jer uvodna minuta svakim preslušavanjem gubi na smislu i uskoro ćete je prekakati kako biste odmah došli do mesa.

A mesa, krvi, ritualnih žrtvovanja, kopanja očiju i prizivanja vraga ima već u prvoj pjesmi, petominutnoj “Bal va Hihotići” koja nas lansira ravno u srce istrijanske noćne more sve do njezinog šaljivog finala u kojemu se sam bend obračuna s đavlom i vrati ga u pakao gdje mu je mjesto. Uslijedit će pak dvije pjesme s onime što smo prozvali proizaičnom tematikom, od kojih prva u uvodnim sekundama predstavlja zabavnu kontradikciju u kojoj brutalni growl vokali urlaju: “Hoću mir! Totalni mir! Horizontala i zen!” Riječ je o pjesmi “G.O.” koja, kako pretpostavljate, govori o – godišnjem odmoru. I sljedeća “Daj biru” kratka je napitnica s refrenom otpjevanim u narodnoj ljestvici.

Ostatak albuma pokrivat če šarolike teme koje pokrivaju sve od buđenja mrtvih mornara iz potopljenog jedrenjaka (“Grog va grob”), lokalpatriotizma (“Labinska”), beastialityja (“Miha zvončar”), apokalipse (“Biće ča će bit”) i tako dalje. Neki od najboljih trenutaka sačuvani su za sam kraj albuma gdje se pojavljuju dva najavna singla “Čižićka rapsodija” i odlična “Prokjeti Pust” koja nakon M.O.R.T.-ovog “Krnjevala” s ovogodišnjeg albuma “Samo hrabro i bezveze” ponovno veže inspiraciju jednog domaćeg žestokog benda karnevalskim aktivnostima u lokalnoj tradiciji. Prije instrumentalne minijature “Mantinjada” koja će zatvoriti ploču, čut ćemo i (polu)naslovnu “Četrti boškarin”, još jednu od boljih točaka albuma.

Po’ metra crijeva na “Boškarinu” nastavljaju ples po tankom ledu, s jedne strane jašući na postulatima metala čiji zagriženi fanovi zbog izražene humorističnosti tekstova i world music elemenata možda neće oduševljeno prihvatiti njihovu glazbu, dok oni koje bi možda upravo te stvari privukle neće lako prihvatiti žestinu i oštrinu muzike. S druge strane, oni koji su žanrovski neopterećeni po pitanju glazbe koju konzumiraju svakako će naći mnogo zabave na ovoj ploči koja obiluje šarmom nekog niskobudžetnog filma strave kojeg ste odavno prestali nazivati guilty pleasureom, jer krivnju zbog uživanja u njemu više ne osjećate.

Ocjena: 8/10

(No Profit Recordings, 2023.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X