Počinje Animafest Zagreb 2021

Svečanim otvaranjem u Kinu SC večeras u 19 sati počinje 31. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2021, najznačajniji hrvatski filmski festival i jedan od četiri vodeća festivala animacije u svijetu.

Animafest 2021

Animafest će ove godine u Zagreb privući više od 150 uglednih inozemnih gostiju, prikazati gotovo 350 filmova te u kina, izložbene prostore i druge lokacije privući tisuće gledatelja i posjetitelja željnih povratka umjetničkim djelima i festivalskim uzbuđenjima.

Na svečano otvaranje Animafesta 2021 svoj su dolazak, uz festivalske goste koji do toga trenutka pristignu u Zagreb, najavili izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba gospodina Tomislava Tomaševića, zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet koji će festival i službeno otvoriti, državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske Krešimir Partl, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Christopher Peter Marcich, predstavnici veleposlanstava više država i drugi uvaženi gosti. Dobitnik Nagrade za životno djelo Animafesta 2021 Ralph Bakshi obratit će se videovezom, dok će Nagradu za najbolju školu animacije u ime Škole za umjetnost i dizajn u Luzernu primiti osnivač njezina animacijskog odsjeka Otto Alder. Dodijelit će se i Nagrada za izniman doprinos proučavanju animacije Xavieru Kawa-Toporu te ASIFA Nagrada za iznimna postignuća u umjetnosti animacije. Nagradu ASIFA-e dodijelit će Vesna Dovniković, glavna tajnica tog Međunarodnog udruženja animiranog filma.

Tronna Pinnacles, r. Mathilda Parquet

Zbog prostornih ograničenja koja nameću epidemiološke mjere, ceremonija otvaranja namijenjena je isključivo protokolarnim gostima, ali bogati filmski i izložbeni programi festivala za sve posjetitelje u punom su jeku. Već proteklog vikenda održano je u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti prvo ovogodišnje Animafestovo open-air druženje na kojemu su posjetitelji uživali u diplomskim filmovima iz povijesti ove visokoškolske ustanove i najboljim filmovima proteklog Animafesta, kao i u izvrsnoj atmosferi i interakcijama pod vedrim nebom, dok je zbog nepovoljne vremenske prognoze projekcija Bakshijevog “Mačka Fritza” premještena u subotu 12. 6. u 22 sata u Teatar &TD (besplatna projekcija). Vikend je bio i u znaku filmova za najmlađe iz Obiteljskog programa i međunarodnog Natjecanja filmova za djecu koji su besplatno prikazani u kulturnim centrima zagrebačkih četvrti.

Uništi to i odlazi iz ovog grada , r. Mariusz Wilczyński

Današnji filmski program uključuje Veliko natjecanje kratkometražnog filma 1 koje je na rasporedu u sklopu svečanog otvaranja. Prikazuju se: “Djevojčica koja je stajala mirno” Joane Toste o naslovnoj junakinji koja se bez majke ne želi maknuti s pješačkog prijelaza, “Vidiš li ih ti?” – novi rad Bruna Razuma i Studija za stop animaciju Zagreb filma o vizijama shizofrenog dječaka, raskošni pustinjsko-obiteljski film “Trona Pinnacles” Mathilde Parquet, ekološka stop animirana parabola “Orgijastična hiperplastika” Paula Busha, perspektivno i svjetlosno inovativno “Skrivanje” Daniela Graya, nostalgični found footage videospot “Grey to Green” Marcosa Sánchez, te animirani dokumentarac “Maalbeek” o terorističkom napadu na briselsku podzemnu željeznicu Ismaëla Joffroya Chandoutisa. S autorima filmova nakon projekcije razgovarat će stalni Animafestov suradnik, francuski popularizator animacije i novinar Alexis Hunot. Projekcija Velikog natjecanja kratkometražnog filma 1 za sve Animafestove posjetitelje na rasporedu je u četvrtak 10. lipnja u Teatru &TD u 18 sati.

Maalbeek, r. Ismaël Joffroy Chandoutis

U 22 sata u Kinu SC slijedi poljska dugometražna autobiografska groteska Uništi to i odlazi iz ovog grada (ulaznice u slobodnoj prodaji) koja je snažno odjeknula ne samo animacijskom, već i svekolikom filmskom zajednicom, sakupivši priznanja brojnih uglednih smotri. Grafički i emocionalno intenzivan i zadivljujuć film o sjećanjima, obitelji, tijelu, umiranju i Poljskoj 1970-ih sladokusci svakako ne bi smjeli propustiti.

Iz programa Velikog natjecanja dugometražnog filma u ponedjeljak se u 19 sati u Kinu Tuškanac može vidjeti i dirljivi čileanski “Elulu”, samostalni projekt Gabriela Verduga Sota koji koristi SF premisu višedimenzionalnih bića kako bi progovorio o prerano preminuloj majci, domu te znanosti i umjetnosti koji oblikuju identitet mladog čovjeka. U istome kinu u 21 sat na rasporedu je prvi slot tematskog programa ljubavi pod naslovom “Kad smo se sreli”. U njegovu široku rasponu ističu se fantastični klasik nenadmašne umjetnice animacije sjena Lotte Reiniger “Papageno” koji se prikazuje s 35-milimetarske vrpce, crno-bijeli “Jednoga dana” Marie Paccou, ali i mnogi humorni naslovi poput recentnog “Zdravo, stranče” Kirsten Lepore, “Svih mojih vez”a Joanne Priestley, britanskih “Johna i Karen” ili ruskog filma cijenjenog Konstantina Bronzita “Toaletna priča – ljubavna priča”. Uz filmove iz Švedske i Japana, “Kad smo se sreli” zaključuje promišljanje “ženske pozicije” iz kista i olovke prvakinje suvremenog animiranog feminizma Marte Pajek “Nemoguće figure i druge priče II”. Ulaznice za sve današnje projekcije u Kinu Tuškanac nalaze se u slobodnoj prodaji.

Elulu, r. Gabriel Verdugo Soto

Od danas su za javnost otvorene i izložbe Iza kulisa 3 / Behind the Scenes 3 s radovima autora Velikog natjecanja kratkometražnog filma i, po prvi puta, Natjecanja studentskog filma. Studenti “vise” u Galeriji SC, dok se ekskluzivne skice, nacrti, crteži, modeli, lutke itd. njihovih afirmiranih kolega mogu vidjeti u Galeriji ULUPUH, svakoga dana od 10 do 20 sati. Kustosica Iza kulisa 3 je producentica Animafesta Paola Orlić, a ulaz je besplatan. Otvaranje za uzvanike dijela izložbe posvećenog Velikom natjecanju kratkometražnog filma uz sudjelovanje autora zakazano je u utorak u 13:30 (ULUPUH), dok će studenti svoje radove predstaviti u srijedu u isto vrijeme (Galerija SC). U predvorju Kina SC postavljena je i grupna izložba studenata ALU-a pod nazivom ALU AR 2 – Aplikacija proširene stvarnosti. Riječ je o projektu Odsjeka za animirani film i nove medije nastalom pod pokroviteljstvom i u suradnji s tvrtkom Mašinerija d.o.o., a izvedenom u okviru nastave na kolegiju Multimedijske vježbe u animiranom filmu na 1. godini diplomskog studija animacije pod mentorstvom Daniela Šuljića. Posjetitelji mogu na festivalskim lokacijama pronalaziti naljepnice s ilustracijama, skenirati QR-kodove, preuzeti aplikaciju i pokrenuti šest različitih animacija autora Eugena Bilankova, Nikoline Žabčić, Ane Despot, Filipa Ćulića, Marije Gorupić, Luke Leova i Anne Saluzzo.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X