‘Poker Face’ – napola The Dude, napola Columbo

Peacockova serija koju potpisuje Rian Johnson, a na svojim je leđima nosi famozna Natasha Lyonne, dobrodošao je povratak u neko bezbrižnije doba televizije, kad smo program gledali možda manje kritički, a više iz simpatije.

“Poker Face”

Nakon što je postigao velik uspjeh u znanstvenoj fantastici filmovima “Looper” (2012.) i “Star Wars: The Last Jedi” (2017.), američki filmaš Rian Johnson otkrio je novu zlatnu žilu u oživljavanju detektivskog žanra. Za to je najviše zaslužan lik južnjačkog odgonetača zagonetki Benoit Blanc kojeg s toliko gušta glumi Daniel Craig u filmu “Knives Out” (2019.) i njegovom nastavku “Glass Onion” (2022.), da je velik dio interneta s njim započeo veliku romansu putem memeova.

Blanc pripada detektivima klasične, da ne kažem europske struje, koju su činili Sherlock Holmes i likovi Agathe Christie – prvenstveno Hercule Poirot, no postoji i ona druga struja, uglavnom američka, u kojoj su detektivi mahom neuredni i rastreseni, žive neugodne i problematične živote, ali posao odrađuju jednako vješto kao i njihovi prekooceanski kolege iz visokoga društva. U toj struji posebno se izdvaja lik poručnika Columba kojeg je Peter Falk majstorski tumačio kroz deset sezona i gotovo 70 epizoda. Columbo je bio policajac koji se ljudima predstavljao kao nekompetentan i prilično neinteligentan tip i na taj bi način često postavljao zamke ubojicama koje lovi, tjerajući ih da naprave grešku i odaju se.

Specifičnost ove dugotrajne serije bila je to što bi gledatelji u prvom dijelu svake epizode vidjeli sam zločin, pa iznenađenje ne bi ležalo u odgovoru na pitanje tko je ubojica, već u načinu na koji će Columbo riješiti slučaj. Ova dva postulata, rastresenog detektiva i razbijanje slučaja poznatog gledatelju – što se za razliku od whodunita ponekad naziva i howcatchem, Johnson prepisuje i u svom novom projektu oživljavanja starinskih krimića, seriji “Poker Face” koja se prikazuje na mreži Peacock od kraja siječnja.

“Poker Face” neurednog policajca Columba mijenja za neodoljivu, neodgovornu i otkačenu Charlie Cale koju igra fantastična Natasha Lyonne, ljubiteljima serija poznata iz Netflixovih proizvoda “Orange Is the New Black” te “Russian Doll”. Ako format prepisuje od Columba, najveći dio lika Lyonne i Johnson kao da ipak temelje na jednoj drugoj kultnoj njuški neradničke Amerike na filmu, one Jefferyja “The Dudea” Lebowskog iz klasika braće Coen “The Big Lebowski” s kraja devedesetih. Poput Dudea i Charlie se uvijek iznova nalazi u prilikama u kojima je primorana glumiti detektivku iako bi radije negdje pila pivo i pušila travu odjevena u kućni ogrtač i plastične sandale.

Ipak, Charlie ima poseban talent. Taj je pak prepisan iz serije “Lie To Me” u kojoj je Tim Roth glumio Dr. Cala Lightmana, tzv. “ljudski detektor laži”. Charlie Cale poput njega može bez pogreške prepoznati kad netko laže, no za razliku od njega, ona taj talent odlučuje koristiti za kartaškim stolom, što je dovede u sukob s moćnim vlasnikom casina. To postavlja setting za pilot epizodu u kojoj upoznajemo svoju junakinju čije talente angažira Sterling Frost Jr. (Adrien Brody), sin spomenutog vlasnika kockarnice, no stvari pođu po zlu i Charlie ostatak vremena mora provesti u bijegu od profesionalnog ubojice kojeg glumi Benjamin Bratt.

Tako postavljena struktura serije omogućava našoj junakinji da putuje od mjesta do mjesta i u svakoj epizodi na novi način bude upetljana u razrješavanje nekog ubojstva. Isto tako, to tvorcima dopušta da u svaku epizodu ubace i pokoje snažno gostujuće ime, pa smo u jednoj od dosadašnjih šest epizoda gledali za ovogodišnji Oscar nominiranu Hong Chau, a do kraja sezone trebala bi se pojaviti i njezina konkurencija iz kategotije sporedne glumice, Stephanie Hsu. U drugoj pak epizodi gostovali su Chloë Sevigny i John Darnielle, kantautor iz projekta The Mountain Goats, koji je osim paralelnih karijera hvaljenog glazbenika i književnika sad otvorio i glumački kolosjek još jednom potvrđujući veliku dubinu talenta. Pojavit će se tu i Ellen Barkin, a u preostalim epizodama očekujemo i Josepha Gordon-Levitta, Nicka Noltea, Tima Blakea Nelsona, Luisa Guzmána te naravno Rona Perlmana kao starijeg Frosta, okrutnog glavnog antagonista.

Još jedna stvar koju se svakako treba istaknuti jest i odličan soundtrack serije koji često seže iz soula šezdesetih kao Charlienog omiljenog žanra, no čut ćemo tu i Toma Waitsa i Burta Bacharacha, a najbolju glazbu donosi epizoda “Time of the Monkey” smještena u starački dom. U njoj sviraju dvije pjesme Jackie Shane, poznatija “Any Other Way” i bolja “Comin’ Down”, Bert Jansch (“Blues Run the Game”) te Ngozi Family, predstavnici zamrocka, zambijske psihodelije ranih sedamdesetih.

“Poker Face” je dobrodošao povratak u neko bezbrižnije doba televizije, kad smo program gledali možda manje kritički, a više iz simpatije. Natasha Lyonne je svakako nepresušan izvor simpatije, a njezin lik Charlie svakako je privlačniji od slučajeva koje rješava. Ipak, u cijeloj toj svojoj naivnosti i nostalgijom za jednostavnijim televizijskim programom, Johnson i Lyonne stvorili su prilično adiktivnu seriju koju ćemo s velikim guštom ispratiti do kraja sezone, a zatim s jednakim guštom čekati i sljedeću.

Ocjena: 7/10

(Peacock, 2023.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X