Pomozimo Alenu Islamoviću i Ministrici kulture

Ministarstvo kulture objavilo je popis pozitivno ocijenjenih zahtjeva za potporu samostalnim umjetnicima. Odmah pri vrhu pojavljuje se Alen Islamović.

Alen Islamović ‘Haj nek se čuje, čuje, haj, nek se zna’ (1989.)

Tko je Alen Islamović? 

Pomalo čudno pitanje od frenda zatitralo je na ekranu usred jutarnje kave pa je izgledalo još čudnije.

Zašto pitaš?

Ministarstvo kulture objavilo je popis pozitivno ocijenjenih zahtjeva za potporu samostalnim umjetnicima. Odmah pri vrhu pojavljuje se Alen Islamović. Kad otvoriš ne možeš ga fulati. Imamo li nekog novog  umjetnika Alena Islamovića ili je to onaj stari? Možda bi se nekako dalo provjeriti u MinKulu?

Teško ih je dobiti ovih dana. Pritisnula ih je pandemija, potres i stotinu drugih briga. A otprije su poznati po tome da često ne znaju ni kome ni zašto daju potpore. Google će puno brže odgovoriti na svako pitanje. A Google kaže da nema drugog Alena Islamovića, on je jedan i jedini.

Alen Islamović i Indira Radić u Duisburgu – ono kad Dan žena pada na 9. ožujak

Znači da nije neki nego ipak onaj. Sad je tek postalo čudno. Kako je onaj upao među samostalne umjetnike? Pjevao je u najgorem izdanju Dugmeta, prije toga u Divljim jagodama , a poslije je bio u onoj neponovljivoj gažerskoj supergrupi 4 Asa . Ima i hrpetinu solo albuma, ne zna se koji je više umjetnički. Da se nije upisao u hrvatske umjetnike dok je snimao „Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo“?

Ni Google ne pamti toliko dugo, ali daje solidno pojašnjenje u ovom slučaju. Na stranici HZSU-a postavljen je link – glazbeno stvaralaštvo. A tamo jasno piše – na temelju pisanog zahtjeva Ministarstva kulture zaprimljenog 6. ožujka 2020., Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika, od navedenog datuma, na svojim mrežnim stranicama objavljuje popis samostalnih umjetnika kojima je priznato pravo na uplatu obveznih doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje iz sredstava proračuna Republike Hrvatske. Alen Islamović je na popisu i tako se kvalificirao za potporu.

 Zar nije potpora namijenjena samostalnim umjetnicima koji su najviše pogođeni krizom zbog zastoja u kulturnom sektoru. U MinKulu su odbili sve koji ne ispunjavaju uvjete. Poslije su odbili  i neke od najugroženijih koji ispunjavaju sve uvjete da bi  pomogli Alenu Islamoviću koji je prošlog ljeta odradio 35 koncerata i zakucao s Novom godinom u Somboru. To je od lani barem milja čiste dobiti, pitanje je samo u kojoj valuti.  Što će njemu potpora od 3250 kuna?

Što će njemu potpora od 3250 kuna?

Možda se preračunao i svu zaradu uložio u agrobiznis. O tome su naveliko pisali bosanski portali sredinom ožujka, taman u danima između ažuriranja popisa HZSU-a i objavljivanja natječaja za potporu MinKula.

Zašto ga toliko  prate bosanski portali, ako je priznat kao hrvatski samostalni umjetnik ?

Google opet pronalazi pravi odgovor, u objavama iz ožujka – pjevač Bijelog dugmeta Alen Islamović pokreće preradu voća i povrća u Bihaću. Registrirao je farmu Islamović u okviru koje će raditi sušenje, mljevenje i pakiranje voća i povrća. Prije nekoliko godina na svom imanju u Bihaću zasadio je plantažu lješnjaka površine oko 25 000 kvadradnih metara. Zasađeno je oko 1800 stabala lješnjaka.

Ima se, može se. Kad prođe pandemija  netko će trebati pobrati tolike lješnjake. Mogla bi uskočiti i naša ministrica kulture. Puno bi pomogla farmi  Islamović , a još više MinKulu ako bi se dulje zadržala u Bihaću. Dovoljno dugo da netko drugi dođe na njeno mjesto i napravi generalni remont.

Ako nije prekasno za generalku. U tom ministarstvu skoro svaki natječaj završava skandalom. Koliko je smiješno izvana, toliko je trulo iznutra. Smjenjuju se ministrice i ministri, ali rezultati natječaja su uvijek isti. U duploj katastrofi s pandemijom i  potresom samo je sva trulež izbačena van. To je jedina novost.

Samostalni umjetnici sretan vam Praznik rada. Ako ste slučajno ostali bez potpore MinKula u nastavku karijere možete i vi brati lješnjake na farmi Islamović.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Komentar

Idi na Vrh
X