Klimatski eksperti i aktivisti traže da se ukloni ‘štetni’ film Michaela Moorea i Jeffa Gibbsa

Dokumentarni film ‘Planet of the Humans’ Michael Moore je u cijelosti podigao na svoj Youtube kanal 21. travnja i od tada je pregledan skoro četiri milijuna puta.

‘Planet of the Humans’

Michael Moore je “Planet of the Humans” podigao na svoj Youtube kanal na Dan planeta Zemlje i u najavi ga opisao kao “frontalni napad na naše svete krave” u kojem se objašnjava kako solarna i energija vjetra ovise o industriji fosilnih goriva i kako je sagorjevanje biomase (koja spada u još jedan oblik obnovljivih izvora energije) podstrijek za sječu šuma i vađenje velikih količina algi iz mora i oceana. U filmu također napada i neke od aktivista koji su poznati po svojim “zelenim programima” u borbi protiv korištenja fosilnog goriva, u prvom redu Ala Gorea i klimatskog aktivista Billa McKibbena u smislu da ono što rade se razlikuje od onoga što propagiraju i da ustvari rade u cilju industrije fosilnih goriva.

No brojni klimatski aktivisti i znanstvenici u velikom obratu upravo Moorea optužuju da film njegovog kolege redatelja Jeffa Gibbsa (radio s Mooreom na “Bowling For Columbine” i “Fahrenheit 9/11”)  zastupa zastarjele teze naftno-rudarskog lobija.

Naime, pismo koje je Mooreovoj producentskoj kući napisao Josh Fox, redatelj nagrađivanog filma “Gasland” i koje uz njega potpisuju brojni znanstvenici i aktivisti (pogledati na kraju članka) tvrdi da je Mooreov i Gibbsov film “pun dezinformacija” i da tu “šokantnu zabludu i apsurd” treba ukloniti od očiju javnosti uz ispriku svima “koji ulažu velike napore da se u roku od deset godina emisija ugljik dioksida u atmosferu uzrokovana ljudskim djelovanjem svede na minimum”.

Znanstvenik za klimu Michael Mann, koji je supotpisnik Foxovog pisma navodi kako je “Planet of the Humans” pun “iskrivljenih činjenica, poluistina i laži o obnovljivoj energiji”, također i da “trguje sa stavovima industrije fosilnih goriva koji dovode u pitanje pristupačnost i pouzdanost solarne i energije vjetra”, navodi se u pismu, naglašavajući da su ove alternative sada jeftinije za iskorištavanje nego fosilna goriva poput ugljena.

Klimatski aktivist Bill McKibben, jedan je od prozvanih u filma zbog navodnog utjecaja korporativnog novca i podupiranja korištenja biomase, poput “drvenog čipsa”, smatra da je njegova karakterizacija neistinita. McKibben je prethodno promijenio svoje stavove o energiji dobivenoj iz biomase, za koju sada smatra da šteti klimatskim uvjetima, te tvrdi da “nikada nije uzeo ni penija” niti od jedne ekološke skupine.

“Navikao sam na neprekidno uznemiravanje i napade iz redova industrije fosilnih goriva, i dao sam sve od sebe da zanemarim čak i prijetnje smrću desničarskih ekstremista”, rekao je McKibben i dodao: “Ali posebno boli kad vas napadnu oni koji sebe smatraju ekološkim aktivistima.”

Saznajte više: ‘Planet of the Humans’ – kraj je (pre)blizu

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X